Abordări teoretice privind finanțele publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Aparitia si functionarea finantelor sunt rezultatul diviziunii sociale a muncii si isi are originea legata de aparitia si functionarea statului. Stratificarea societatii pe clase sociale cu interese diferite a determinat odata cu aparitia statutului si aparitia unor institutii sunb coordonarea acestora cum ar fi : armata, politia, Parlamentul, institutiile sociale.

Intre resursele banesti prelevate de stat, modalitatile de procesare si distribuire a acestora, instrumentele de interventie a statului in economie, metodele de gestionare a fondurilor publice si formele juridice ale acestora exista stranse legaturi.

Preluarile si distribuirile de resurse banesti au loc intre persoane fizice si juridice, prin intermediul autoritatilor publice care afecteaza di n sfera indicatorilor economiei nationale si pe toti membrii societatii.

Finantele publice sunt asociate cu statul si unitatile administrativ teritoriale si cu institutiile publice in ceea ce privesc veniturile si cheltuielile acestora.

Finantele private se refera la intreprinderile economice, societatile bancare si de asigurari in legatura cu resursele si cheltuielile acestora, cu creantele de incasat si obligatiile de plata, cu asigurarile si reasigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila.

Intre finantele publice si finantele private exista asemanari si deosebiri :

Asemanarile se refera la :

- finantele publice si cele private trebuie sa asigure un echilibru financiar pentru a garanta functionarea normala a sectoarelor de activitate pe care le coordoneaza.

- ele au un cadru organizatoric bine definit.

- ambele functioneaza in baza reglementarilor legale.

Deosebirile constau in :

- resursele necesare realizarii sarcinilor si functionarea statului ( finantele publice ) se procura de la persoane fizice si juridice in principal prin masurile de constrangere si intr-o masura mai mica prin imprumuturile si relatii contractuale. Resursele financiare necesare intreprinderiloe se procura pe baze contractuale in conditii rezultate de cerere si oferta pe piata de capital.

- privind modul de executare silita : impotriva statului si a institutiilor sale nu poate fi urmata calea executarii silite in cazul neindeplinirii obligatiilor. Impotriva finatelor private calea principala este execvutarea silita in cazul in care societatea nu isi onoreaza obligatiile sau angajamentele contractuae.

- privind efectul utilizarii resurselor. Resursele colectate de finantele publice sunt utilizate pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatilor. Resursele colectate de finantele private sunt utilizate in beneficiul unui grup restrans de oameni.

- privind gestiunea resurselor : gestiunea finantelor publice este supusa dreptului public, pe cand finantele private dreptului comercial.

09.03.2012 – CURS 2

Cap II Continutul economic si functiile FP

Pt satisfacerea nevoii generale ale societatii, este necesara constituirea unor importante fonduri banesti la dispozitia autoritatilor publice.Aceste fonduri se formeaza pe baza PIB si sunt utilizate pt finantarea nevoilor sociale la nivel dcentral si local

De la aceste fonduri se eferctueaza transferul de fluxuri banesti catre diversi beneficiari.Apar astfel transferul de fluxuri in dublu sens, ceea ce genereaza relatii sociale intre participantii la acest proces astfel:

- relatii care apar intre participantii la procesul de constit. al fondului financiar(agenti econ si stat)

- relatii care apar intre stat si beneficiarii fondurilor banesti(intrepr, inst publ, populatie)

Fondurile publice sunt destinate satisfacerii nevoilor generale ale soc, dar se realiz cu instrumente diferite in fct de provenienta sau destinatia resurselor.Se pot identifica astfel urmatoarele relatii:

- relatii care exprima un transfer de resurse banesti fara echivalent si cu titlu nerambursabil, cum ar fi bugetul de stat, bug asig sociale de stat si bug locale.

- relatii care exprima un transfer facultativ sau obligatoriu de resurse banesti in schimbaul unei contra-prestatii care depinde de producerea unui eveniment aleatoriu(asig de bunuri, persoane, rasp civila si fondul de somaj)

- relatii care exprima un imprumut de resurse banesti pe o perioada determ de timp pt care se percepe dobanda (rel de credit mijlocite de banci si de inst specializate)

- rel care apar in procesul formarii si repartizarii fondurilor banesti la dispunerea intrepr pt desf normala a activit econ pe seamaw veniturilor realizate, a creditelor bancare, aemiterii de obligatiuni sau pe alte cai.

Functiile Finantelor Publice

FP isi indeplinesc misiunea sociala prin fct pe care le exercita si anume:

1. Fct de repartitie

2. Fct de control

Fct de repartitie cunoaste 2 faze distincte legate organic intre ele:

- constituirea fondurilor

- distribuirea fondurilor

La const. fondurilor participa Regiile Autonome,SC cu cap de stat, mixt si privat, inst publice pop, pers rezidente in strainatate , formele de manifestare fiind:imp, taxa, contributiile,redeventele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Abordari Teoretice Privind Finantele Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 516 cuvinte
Nr caractere:
48 606 caractere
Marime:
32.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!