Filosofia politică - câteva teme importante

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Ce este filosofia politica?

Filosofia politica ca suma a încercarilor de clarificare a conceptelor si termenilor importanti ai vietii politice. În functie de dimensiunile pe care suntem dispusi sa le atribuim politicului, aceasta disciplina este are un obiect de studiu mai mult sau mai putin vast. Astazi, cea mai mare parte a vietii noastre este invadata de politic. Politicile publice sau politicile sociale ne afecteaza zone din viata privata, impunând valori sau moduri de viata, trasee obligatorii de parcurs (învatamânt obligatoriu, munca drept valoare suprema, un parcurs de viata aproape identic, de la gradinita pâna la pensie etc. ). Politicile sociale (asigurari sociale, asigurari de sanatate tot domeniul acesta de interactiune între stat si individ) ale statului asistential ne delimiteaza si ne limiteaza libertatea.

Poate o singura societate umana a fost mai politizata decât cea de acum: cea care se afla, de fapt, la originea conceptiei noastre democratice, chiar daca nu mai este modelul el: societatea ateniana a secolelor V-IV î.Chr. Într-o masura mai mare decât noi astazi atenianul era înainte de toate un cetatean angajat în viata cetatii sale.

Unul dintre cei mai importanti filosofi politici ai secolului XX, Leo Strauss, sustine ca filosofia s-a nascut în Atena secolului V î. Chr ca filosofie politica, adica sub forma unei reactii reflexive a cetateanului asupra oranizarii si functionarii cetatii. Înainte de a detalia aceasta explicatie, iata câteva posibile puncte de vedere.

Leo Strauss, Cetatea si omul

„Obiectul de studiu al filosofiei politice este Cetatea si Omul. Cetatea si Omul este o sintagma care sugereaza în mod explicit si subiectul scrierilor de filosofie politica ale clasicilor.” (Introducere)

Problema nelamurite ale societatii contemporane si nevoia definitiilor

2. De ce filosofia politica?

De ce este necesara filosofia politica? De ce este necesara o reflexie asupra fundamentelor vietii politice, sau una asupra conceptelor fundamentale care ne ghideaza viata ca membri ai cetatii? Nu exista un unic raspuns la aceasta întrebare. Iata însa doua raspunsuri posibile.

Primul dintre ele a fost dat cu peste 60 de ani în urma de Ernst Cassirer în cartea sa despre „mitul statului”.

Filosofia politica, teoria politica si mitul statului

Cassirer subliniaza mai întâi distinctia care exista între activitatile teoretice ale omului si cele politice. Primele sunt abordate prin metode rationale. Nu acelasi lucru se întâmpla si în cazul celor din urma

„Aruncând o privire asupra vietii noastre culturale, sesizam imediat ca exista doua domenii separate printr-un abis. Când e vorba de actiunea politica, omul pare sa aplice cu totul alte reguli decât cele recunoscute în activitatile lui pur teoretice. Nimeni n-ar rezolva o problema tehnica sau una stintifica prin metodele recomandate si aplicate în solutionarea problemelor politice. În primul caz, nu puatem alege decât o metoda rationala. Aceasta este domeniul gândirii rationale si el pare sa se extinda în mod constant. Zi de zi asistam la noi si nemaiântâlnite victorii ale cunoasterii stiintifice si tehnice. Însa, în viata practica si sociala a omului, gândirea rationala pare sa fi fost irevocabil învinsa.”(pg. 23-24)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofia Politica - Cateva Teme Importante.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
12 787 cuvinte
Nr caractere:
65 020 caractere
Marime:
56.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filosofie
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Dr. Dana Jalobeanu
Sus!