Filosofia Culturii

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Este o componenta a culturii in general.Aceasta componenta presupune o reflectie sistematica asupra faptului de cultura,asupra sensului culturii,si raportul acestuia cu cultura universala.

Conceptul de cultura - are 2 sensuri principale :

a) in sensul cel mai rar semnifica totalitatea creatiilor spirituale si materiale ale unui popor intr-un moment istoric dat.Tot ce este creat de om poarta numele generic de cultura.

In acest sens cultura se defineste prin opozitie cu natura,tot ce nu este dat de la natura tine de sfera culturii.In acest sens G.Calinescu ,spune ca natura omului este artificiala.

b) cu sens mai restrans in care cultura semnifica numai creati spirituale ,in acest caz in

cultura intra creatiile stiintifice ,artistice ,religioase,si filozofice.

Bunurile materiale formeaza un alt concept ,concept de civilizatie,in acest sens mai restrins cultura nu se defineste prin opozitie cu civilizatia.

Stiinta,arta,religia si filozofia sunt forme elaborate ale culturii spirituale,si au mai fost considerate si forme ale constiintei sociale,adica modalitati prin care o comunitate umana a-si manifesta constiinta de sine intr-un moment istoric dat. Din punct de vedere istoric, diferentele realizarii culturii sunt tot atatea momente in evolutia isorica a umanitatii. Pt.individ aceste creati culturale principale trebuie sa fie asimilate, fiindca numai astfel omul se poate realiza pe sine ca personalitate. Ceea ce se numeste cultura generala nu inseamna in fond decit o forma rezumata si prezentata didactic a principalelor momente din cultura universala. Din punct de vedere etimologic, cuvintul cultura este de origine latina si a semnificat initial cultivarea pamintului.De aici termenul a trecut de la om avind semnificatia de cultivarea insusirilor sufletesti ale omului .

Moartea lui Fulger semnificatia filozofica  Cosbuc

Katharsis ton pathematom  curatire de patima

sentimente mila

-frica ARISTOTEL

Tragedia à sentimente à -mila

-frica

Oameni devin mai buni s-au mai umani, prin curatirea de patimi, aceasta fiind dupa Aristotel, finalitatea tragediei, numai este ceva lipsit de sens, ci asistarea la o tragedie, are menirea sa ne faca pe noi mai buni, in acest caz eroul tragic nu moare degeaba ci moartea lui este rascumparata in sufletele noastre.

Albert Sisif = referat Katharsis

Aristotel

Categoriile estetice

1.Frumosul

2.Uratul

3.Sublimul

4.Tragicul

5.Comicul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofia Culturii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 262 cuvinte
Nr caractere:
13 224 caractere
Marime:
12.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filosofie
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!