Etică - examen scris

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Conflictul dintre valorile vitale si val morale

Val morale - val persolnala, val spirituala, val scop, val integrabila, val aderenta la suport si val amplificativa.

Val vitala - val personala, materiala, val mijloc, integrabila, libera, perseverativa.

3 elem de asemanare si 3 el de deosebire.

-val vitale nu sunt numai valori personale, pot fi considerate si val reale. In masura in care in care vb de persoane dar depasind sfera pers ca avand o val morala aplicata vietii.

-viata nu este numai mijloc pentru realizarea altor valori, trebuie sa fie gandita si ca scop. Cand gandim viata ca val morala plecam de la presupozitia existentei vietii ca atare, dupa aceea ma gandesc cum are val morala acea viatza. Viatza este un suport obligatoriu si atunci viata nu poate fi gandita ca suport, numai ca mijloc ci si ca scop.

-viata ca valoare este o val integrabila in sensul ca ea se cumuleaza cu celelalte clase si cumuli de valori.

-viata ca valoare progreseaza ca valoare. Se vede cel mai bine la nivelul sanatatii. "noi toti vrem sanatatea, mijloacele insa pentru a atinge sanatatea le alegem noi". "sanatatea produce sanatate, dupa cum intelectul produce fericirea."

"boala nu este nimic altceva decat viatza limitata in libertatea ei, iar fara sanatate nu exista fericire"

Val vitale ca suport ptr viata ca val morala trebuie gandita nu numai ca libera ci si ca val aderente la un suport. Este necesara o minima disponibilitate in sufletul nostru pentru empatie, pentru mil, pentru altruism - un sentiment. Adevarul este ca nu avem alt argument pentru valoarea proprie a vietii noastre decat sentimentul nostru valoric care afirma viata fara echivoc si neaga moartea si declinul.

In persp etologica ca viata ta are valoare se afla in eros (instinctul vietii). In persp fenomenologiei morale sentimentele noastre ne indica valorile noastre.

Arist: "cel ce vede simte ca vede, cel ce aude simte ca aude. Cel ce umbla simte ca umbla. Si la fel in toate celelalte cazuri. Exista ceva in noi care simte propria noastra actiune in asa fel incat putem simti ca simtim si gandi ca gandim, dar a simti ca simtim sau a gandi ca gandim inseamna a simti ca existam. A simti ca traim este unul dintre lucrurile care sunt agreabile in sine pentru ca viata este buna in chip natural si a simti noi binele pe care il posedam este o adevarata placere"

Solutii: -principiul moral al vietii transcede simpla vietuirii, iar principiul este sorginte rationala. Viata merita sa fie traita numai intru cat satisface acele existgente de universalitate si de necesitate pe care ratiunea le formuleaza.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica - Examen Scris.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 099 cuvinte
Nr caractere:
5 997 caractere
Marime:
7.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filosofie
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!