Previzualizare curs:

Extras din curs:

Consflictul intre val morale si val polititce

Kant - "politica cere fiti intelepti ca sherpii. Iar morala adauga o conditite limitativa si nevinovati ca porumbeii." serpii simb politicii, porumb simb moralei

Kant spera ca sherpii si porumbeii sa poata coexista

Din persp liberalismului politic sherpii pot coexista cu porumbeii dar nu vor avea parte de prea multa odihna.

Cartea facerii 3.1 Sharpele este cel mai shiret dintre toate fiarele e pe pamant.

Norma interna a val morale poate fi considerata simpatia, acordul, potrivirea, intelegerea, intr-un cuvant iubirea in sensul cel mai larg al termenului fatza de ceva sau cineva aflat dincolo de noi.

Norma interna a val politice este puterea.

Situatia morala originara presupune iubirea (in sensul larg al ei), libertatea si egalitatea depline, pp impartialitatea si pp rasplata dupa merit.

Situatia politica originara - pp puterea cu percizarea: puterea este exercitata de persoane si/sau institutii care actioneaza discretionar sau legal.

In situatia morala originiara fiecare om este motivat aflat sub valul ignorantei sa-si maximizeze avantajele neshtiind carei categorii ii vei apartine.

"Daca sunt alb ma gandesc ca as putea negru, daca sunt sanatos pot sa ma gandesc ca pot sa fiu bolnal, daca sunt bogat pot sa ma gandesc ca pot fi sarac...etc"

In situatia politica originara constatam ca puterea predispune la o atentie crescuta fatza de statut, fatza de avere mai ales cand acestea sunt cert avantajoase. Mai precis, in fapt sit politica originara pp o atentie la viatza proprie si o atentie crescuta la viatza grupului politic de apartenentza.

Sit morala originara pp o atentzie la viatza celorlalti, pp o minima uitare de sine, o minima catime de altruism.

In istoria gandirii etice si pol cel mai jmeker e Machiavelli.

Machiavelli - tb sa facem distinctie neta intre pers particulara si persoana publica.

-de obicei se condamna act politice in numele moralei privata. Se uita ca morla care serveshte aici de judecator este morala omului privat. Crit moralei omului privat sunt crit neadecvate omului politic.

-umanitatea in intregul ei, este prin constitutia ei vicioasa si rea. O politica intemeiata pe virtute este nepotrivita pentru mediul real al societatii omeneshti. Intr-un astfel de mediu oamenii politici ca purtatori de valori ai puterii sunt datori sa nu cada victima iluziilor morale.

-statul are un pret in sine. Acest pret in sine pe care il are statul este ceea ce noi numim ratiunea de stat. acest pret in sine al statului nu poate sa fie echilibrat de val moralei individuale. Ratiunea de stat si morala individuala sunt valori incomparabile. Ele apartin unor sfere de viatza f diferite. Intre ratiunea de stat si motivele morale exista intotdeauna

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 012 cuvinte
Nr caractere:
5 308 caractere
Marime:
11.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
ratiune, etica, comportament
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!