Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cateva definitii:

- Etica = o reflectare constienta a credintelor noastre morale si a propriilor atitudini, prin intermediul unor norme sau principii morale; o stiinta (ramura a filosofiei) care studiaza problemele practice si teoretice ale moralei; o stiinta a binelui si a raului, cu caracter teoretic dar si normativ - fundamenteaza un sistem de norme, valori, categorii morale.

- Etica afacerilor = un domeniu de studiu aplicativ al eticii, cu privire la determinarea principiilor morale si a codurilor de conduita ce reglementeaza relatiile interumane din cadrul organizatiilor si guverneaza deciziile oamenilor de afaceri sau ale managerilor.

- Valori = ceea ce alegem (noi, societatea) sau credem ca ar merita valorat (ex: autonomie, confidentialitate, justitie, toleranta, a nu face rau, respect pentru ceilalti, adevar, libertate etc.).

- Sistem de valori = modul in care ne organizam sau ierarhizam propriile valori si care ne ghideaza in luarea deciziilor.

- Virtuti = valori indreptate spre actiune.

- Reguli morale = un ghid al actiunilor noastre; ceea ce justifica judecata morala si actiunile noastre.

- Principii etice = parte a teoriei normative a eticii, care clarifica si apara anumite reguli si/sau judecati morale.

Cateva principii morale:

- scopul nu scuza mijloacele (o intentie buna nu justifica o actiune neetica);

- mijloacele nu scuza scopul (o actiune buna nu justifica o rea intentie);

- nu exista actiuni neutre din punct de vedere moral;

- niciodata nu trebuie facut rau in mod direct;

- nu trebuie dorit raul;

- trebuie evitat raul;

- se poate tolera un "rau mai mic", atunci cand alternativa este si mai rea;

- trebuie cautat intotdeauna binele "cel mai mare" (care este bun pentru cei mai multi oameni);

- impartialitatea, deschiderea, rationalitatea trebuie sa ne ghideze in orice actiune.

1.1. Morala, etica, deontologie

Termenul "morala" desemneaza un anume cod social, un ansamblu de reguli carora fiecare individ trebuie sa i se conformeze pentru a fi acceptat in societate. Moralitatea se refera la standardele de comportament dupa care oamenii sunt judecati, in mod particular in relatiile cu ceilalti. Morala reprezinta astfel totalitatea convingerilor, atitudinilor, deprinderilor, sentimentelor reflectate in principii, normelor, regulilor determinate istoric si social, care reglementeaza comportamentul si raporturile indivizilor intre ei, precum si dintre acestia si colectivitate (familie, grup, clasa, natiune, societate), in functie de categoriile bine, rau, datorie, dreptate, nedreptate si a caror respectare se intemeiaza pe constiinta si pe opinia publica. In sens mai larg, de asemenea, morala cuprinde si fenomenele care tin de constiinta morala si individuala, calitatile si defectele morale, judecatile si sentimentele morale, valorile morale etc.

Ea depinde de conditiile existentiale ale unei anume comunitati umane, deci nu poate avea un caracter abstract, general valabil, ci mai degraba ii este propriu un caracter relativ. Caci, asa cum spunea Blaise Pascal, "ce e bine dincolo de Pirinei e rau dincoace de Pirinei".

In timp ce morala este considerata un fenomen real, ce tine de comportamentul cotidian, de viata practico-spirituala reala a indivizilor si colectivitatilor umane, "etica" desemneaza teoria care are ca obiect de studiu acest fenomen real. Etica semnifica deci "stiinta binelui si a raului".

Privita la modul general, etica este o teoria filosofica a moralei cuprinzand de obicei o doctrina despre esenta acesteia (etica teoretica) si o fundamentare a unui sistem de norme, valori, categorii morale (etica normativa).

In sfarsit, termenul "deontologie" desemneaza normele de conduita si obligatiile etice in cadrul unei profesii. Este o teorie a datoriei, a obligatiilor morale in acea profesie (de ex. deontologia medicilor, a avocatilor, a profesorilor, a contabililor etc.). Ea aplica deci anumite norme morale particulare.

1.2. Istoric si abordari ale eticii

Primele abordari ale eticii provin din antichitate, de acum mai bine de 2400 de ani, etica fiind parte componenta a doctrinelor filosofice. Socrate, care a dezvoltat teoria eticii prin incercarea de a fundamenta notiunile de baza precum bine, datorie, onoare, virtute, cinste, Platon, discipolul sau si continuatorul meditatiei asupra problematicii eticii, Aristotel, care a intemeiat o morala practica - sunt nume de rezonanta in domeniul filosofiei si al ramurii sale, etica. O mare contributie in dezvoltarea eticii normative a avut-o Immanuel Kant, la care etica este intemeiata pe ratiune, de fapt pe o ratiune practica, ce ne impune anumite legi morale, cu caracter universal. Alte contributii notabile in gandirea filosofica despre morala au avut Friedrich Hegel, Friedrich Nietzsche, Bertrand Russell, Jean-Paul Sartre si altii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
15 330 cuvinte
Nr caractere:
81 760 caractere
Marime:
67.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
legi morale, caracter universal, gnadire filosofica
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Tigu Gabriela
Sus!