Introducere în Științele Comunicării

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

I. Comunicarea. Noţiuni introductive 3
1. Universul comunicării 6
2. Perspective şi încercări de definire a termenului 8
3. Şcoala de la Palo Alto 11
II. Forme ale comunicării 15
A. Elementele procesului de comunicare 16
1. Comunicarea verbală 17
a. Avantaje ale comunicării verbale 20
b. Dezavantaje ale comunicării verbale 21
c. Aspecte ale comunicării verbale în situaţii conflictuale 21
2. Comunicarea non-verbală 23
a. Funcţiile comunicării non-verbale 27
3. Comunicarea interpersonală 28
4. Comunicarea intrapersonală 31
5. Comunicarea de grup 31
6. Comunicare mediatizată 32
a. Funcţiile comunicării mediatice 33
7. Comunicarea de masă 41
8. Comunicarea esopică 44
9. Comunicarea politică şi electorală 45
10. Comunicarea de întreprindere sau intrainterinstituţională 45
11. Comunicarea publică 45
12. Comunicarea publicitară 49
13. Comunicarea educativă 50
14. Comunicarea organizaţiilor societăţii civile 50
15. Comunicarea paradoxală 50
16. Comunicarea internaţională 50
a. Stereotipuri şi elemente de interculturalitate în comunicarea internaţională 50
b. Diferenţele culturale reflectate în limbajul verbal şi în paralimbaj 52
c. Diferenţele culturale reflectate în limbajele non-verbale 52
III. Modele generale ale comunicării 55
1. Teoria matematică a comunicării (Shannon – Weaver) 56
2. Modelul liniar al lui Harold D. Lasswell 58
3. Modelul lui Meyer – Eppler (1963) 59
4. Modelul circular al comunicării 60
5. Modelul fluxului în doi paşi 61
6. Modelul lui Roman Jakobson 62
Bibliografie selectivă 64

Extras din curs:

I. Comunicarea. Noţiuni introductive

Denumirea cursului propus, Introducere în ştiinţele comunicării, are nevoie de anumite precizări, deoarece, după cum veţi constata chiar din titlurile unor lucrări recente, unii cercetători vorbesc de o ştiinţă a comunicării (Flaviu Călin Rus, Introducere în ştiinţa comunicării şi a relaţiilor publice, Institutul European, 2002), în timp ce alţii au în vedere ştiinţele comunicării (Daniel Bougnoux, Introducere în ştiinţele comunicării. Traducere de Violeta Vintilescu, Editura Polirom, 2000; John Fiske, Introducere în ştiinţele comunicării, Editura Polirom, 2003). Aşa după cum remarca şi Evelina Graur (Tehnici de comunicare, Editura Mediamira, Cluj-Napoca, 2001, p. 5): ,,Există însă şi voci care nu sunt de acord cu pluralul «ştiinţele comunicării». Van Cuilenburg, O. Scholten şi G.W. Noomen, de exemplu, resping ideea însumării eclectice a cunoştinţelor despre feluritele modalităţi de comunicare şi declară că „nu orice formă sau proces de comunicare – orice convorbire sau orice corespondenţă prin poştă – interesează aceasta ştiinţă.” În viziunea lor, comunicarea dintre persoane este mai mult obiectul de studiu al psihologiei sociale decât cel al unei ştiinţe a comunicării. Definiţia pe care ei o propun pentru ştiinţa comunicării este una în care vastitatea domeniului este riguros temperată: ,,ştiinta care studiază circuitele profesionale şi instituţionale ale informaţiei, fie că această informaţie este destinată publicului în general sau unui public specializat” (J.J. Van Cuilenburg, O. Scholten, G.W. Noomen, Ştiinţa comunicării, versiune românească şi studiu introductiv de Tudor Olteanu, Ediţia a II-a, Editura Humanitas, Bucureşti, 2000, p. 50, 51-52). Ştiinţele sau ştiinţa comunicării reprezintă un domeniu relativ nou (mai ales pentru spaţiul cultural românesc). Sintagma ştiinţele comunicării este folosită cu precădere în limbile romanice, menţionează Delia Balaban, în timp ce în limbile germanice se utilizează la singular (communication science sau Kommunikationwissenschaft) , opinie insuficient argumentată.

O altă denumire, ştiinţele informaţiei şi comunicării (SIC), consacrată în Franţa anilor ’70, ne arată că nu putem vorbi de o disciplină coerentă şi unificată: pluralul (,,ştiinţele”) şi dublul determinant (,,informaţiei şi comunicării”) ne arată imprecizia domeniului în care lucrează specialişti din diverse discipline (drept, economie, istorie, lingvistică, psihologie, sociologie etc.) . Cele trei mari domenii ale comunicării publice: jurnalismul, relaţiile publice şi publicitatea, prin caracterul lor inter şi transdisciplinar al cercetărilor care au ca obiect comunicarea şi totodată pluralismul teoretic ce derivă de aici îngreunează delimitarea ştiinţei sau a ştiinţelor comunicării ca atare. Dacă realitatea socială este analizată din perspectiva comunicării şi a altor ştiinţe, dacă metodele utilizate sunt metode folosite şi de ştiinţele sociale în general, şi dacă suportul teoretic nu este unul specific, întrebarea cu privire la locul şi rolul ştiinţelor comunicării în cadrul ştiinţelor socio-umane se dovedeşte una cât se poate de legitimă.

Principalele paradigme din ştiinţele comunicării se încadrează în curentele de gândire întâlnite în ştiinţele socio-umane, multe dintre teoriile existente fiind parte integrantă a altor discipline. Cele mai importante teorii privind comunicarea în general, media şi comunicarea de masă în particular sunt sintetizate de Delia Balaban, în volumul Comunicarea mediatică, Editura Tritonic, Bucureşti, 2009.

Teoria publicistică este considerată urmaşa directă a ştiinţei comunicării (Zeitungswissenschaft, ştiinţa realizării ziarelor); a apărut în Germania şi a fost considerată de reprezentanţii săi (Otto Groth), ca fiind baza ontologică a ziarelor, acestea caracterizându-se prin: actualitate, universalitate, periodicitate şi publicitate.

Teoria informaţională are în centrul noţiunea de informaţie, care este definită din perspective diferite (matematică, cibernetică, sociologică, jurnalistică). În sens jurnalistic, informaţia este comunicarea unor conţinuturi care nu erau cunoscute receptorilor anterior procesului de comunicare. Informaţia este, conform acestei teorii, cea mai valoroasă resursă, fluxul informaţional fiind în creştere în culturile postmoderne. În încercarea de a defini societatea contemporană, Daniel Bell (1919-2011, sociolog şi eseist american, profesor la universităţile din Harvard şi Columbia) utilizează sintagma de societate postindustrială şi urmăreşte să determine caracteristicile esenţiale ale acesteia (costurile de producţie a informaţie, costurile de coordonare şi resursa de timp a utilizatorilor informaţiei etc.). Cu cât este produsă mai multă informaţie, susţine autorul, cu atât mai mult se face apel la puterea de selecţie a utilizatorului.

Teoria funcţionalistă are în vedere performanţele, obiectivele şi funcţiile media, în special funcţia de informare, funcţia de dezvoltare a opiniilor, funcţia de divertisment etc. Media este importantă în societate îndeosebi pentru integrare, cooperare, ordine, control şi stabilitate, pentru adaptarea la schimbare. (Denis McQuail, Mass Communication Theory, ediţia a III-a, Sage Publications, London, p. 81; apud Delia Balaban, Op. cit., p. 27-28 ).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Stiintele Comunicarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
82 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
27 715 cuvinte
Nr caractere:
150 839 caractere
Marime:
192.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filologie
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Profesorului:
Lector univ. dr. Vasile Ilincan
Sus!