Virusologie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 7

ACTIUNEA UNOR AGENTI FIZICI SI CHIMICI

ASUPRA VIRUSURILOR

In afara organismului, virusurile devin inactive in cateva ore.

1. Variatiile de temperatura – marea majoritate a virusurilor sunt inactive la 60 grade C in decurs de 30 de minute. Congelarea la -20 grade C si mai ales la -70 grade C poate conserva virusurile luni sau chiar ani de zile.

2. Uscarea:

a. rapida – conserva virulenta virusului

b. lenta – atenueaza patogenitatea virusului

3. Ultrasunetele – inactiveaza virusul poliomielitei, virusul turbarii

4. Variatiile de pH – pH-ul optim pentru conservarea virusurilor este 7,2 ; virusurile rezista la pH intre 5 – 9. Aciditatea sau alcalinitatea care depasesc aceste limite inactiveaza si altereaza corpusculii virali.

5. Sapunul obisnuit si detergentii – au actiune puternica de distrugere a virusurilor

6. Antisepticele – apa oxigenata, permanganatul de potasiu, hipocloritii au puternica actiune virulicida (de distrugere).

7. Sulfamidele si antibioticele – nu actioneaza asupra virusurilor, dar exista si exceptii: ex. virusul care produce limfogranulomatoza veneriana (ganglioni limfatici) sensibil la tetraciclina.

8. Interferonul – este o proteina produsa in mod natural de celule sub actiunea virusului. Eliberarea interferonului in circulatia sanguina determina producerea unor enzime care contracareaza atacul viral. Interferonul poate fi considerat ca o posibila resursa terapeutica in lupta cu virusurile. Actiunea interferonului in organism este antivirala si de modulare imunologica. Interferonul singur sau in combinatie cu ribavirina constituie un tratament medicamentos in hepatita virala C. Alfainterferonul este folosit in tratamentul hepatitei C (din 1991) si in unele tipuri de leucemie. Tot alfainterferonul se foloseste in tratamentul hepatitei B, care netratata constituie cauza cirozei si cancerului hepatic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Virusologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
416 cuvinte
Nr caractere:
2 813 caractere
Marime:
5.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!