Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pulberile sunt preparate farmaceutice solide alcatuite din particule uniforme ale uneia sau mai multor substante active,asociate sau nu cu substante auxiliare; sunt folosite ca atare sau divizate in doze unitare.

Pulberile simple contin o singura substanta activa; pulberile compuse contin un amestec de substante active.

Pulberile se pot administra pe cale orala sau se pot aplica pe piele sau pe mucoase. (pudre)

Preparare

Substantele,in prealabil uscate (daca este cazul),se aduc la gradul de maruntire prevazut in monografia respective,prin pulverizare si cernere,apoi se omogenizeaza prim amestecare. In cazul pulberilor divizate,amestecul obtinut se repartizeaza in doze unitare.

La prepararea pulberilor compuse,substantele se amesteca in ordinea crescanda a maselor,cu exceptia substantelor cu densitate mare,care este obligator.In general,substantele se pulverizeaza fara reziduu; un eventual reziduu se pulverizeaza din nou si se incorporeaza in amestec.

Substantele folosite la prepararea pulberilor efervescente se usuca in prealabil,conform prevederilor din monografia respective,astfel incat umiditatea sa fie de cel mult 1,0%.

Substantele foarte active se prepara sub forma de pulberi tirate (1:10 sau 1:100),prin diluare cu lactoza uscata.

Pulberile care se aplica pe plagi,pe arsuri sip e pielea sugarilor se prepara prin metode care la asigura sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme.

Omogenitate

Pulberile trebuie sa prezinte un aspect uniform; intinse in strat subtire pe o lama de sticla si examinate cu lupa (4,5x) nu trebuie sa prezinte aglomerari de particule.

Gradul de finite al pulberii

Se determina cu ajutorul sitelor standard numerotate conventional in functie de dimensiunea laturilor interioare ale ochiurilor (in milimetri), de numarul de ochiuri corespunzator pe centimetru patrat si de diametrul sirmei (in milimetri), conform tabelului I.

Tabelul I.

Nr. Sitei Grad de finete Latura interi-oara a ochiului (in milimetrii) Numarul de ochiuri pe cm patrat Diametrul sarmei (in ml)

I Fragmente mari 6,3 1,292 2,5

II Fragmente mijlocii 4,0 3,18 1,6

III Fragmente mici 2,0 11,1 1,0

IV Pulbere gloscioara 0,8 59,1 0,5

V Pulbere mijlocie 0,315 362 0,2

VI Pulbere semifina 0,25 595 0,16

VII Pulbere fina 0,16 1 478 0,1

VIII Pulbere foarte fina 0,12 2 500 0,08

IX Pulbere extrafina 0,08 5 910 005

Uniformitatea finetii pulberilor se determina astfel: 20 g pulbere se introduce in sita prevazuta cu capac si recipient,specificata in monografia respective si se agita,daca nu se prevede altfel,timp de 20 de minute.Reziduul de la cernere obtinut cu sita specificata nu trebuie sa fie mai mare de 5% sin u trebuie sa fie mai mic de 60% cu sita superioara,daca nu se prevede astfel.

Observatie. Pentru pulberile la care marimea particulelor este mai mica decat dimensiunea sitei IX sau pentru cale la care se prevede in monografia respectiva.

Masa total ape recipient. Se efectueaza in cazul pulberilor nedivizate. Se cantareste individual continutul din zece recipiente. Fata de masa declarata pe recipient se admit abaterile procentuale prevazute in tabelul II.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pulberi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
721 cuvinte
Nr caractere:
4 378 caractere
Marime:
4.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!