Plante Melifere Speciale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In flora Romaniei exista o serie de specii de plante melifere care se remarca printr-o productie de miere ridicata. In vederea intregirii si imbunatatirii bazei melifere din anumite zone ale tarii, aceste plante se cultiva pe diferite parcele agricole, ca parte a unor amestecuri furajere.

Cele mai cunoscute plante melifere, special cultivate pentru albine sunt: facelia, mataciunea moldoveneasca, roinita, catusnica, limba mielului, iarba sarpelui si sulfina.

La organizarea bazei furajere trebuie sa avem in vedere valoarea melifera a florei naturale, epocile cand acestea nu asigura culesul si sa compensam lipsa de cules prin cultura plantelor melifere speciale.

Pentru asigurarea necesarului de samanta de plante melifere speciale care pot fi cultivate in cadrul asolamentului agricol si furajer, este necesara crearea loturilor semincere.

Facelia este o planta anuala ierboasa originara din America de Nord. A fost adusa in Europa ca planta decorativa si mai ales ca melifera. Creste pana la 30-60 cm inaltime, tulpina principala poarta pana la 20 lastari laterali care la randul lor sunt ramificati. La inceput este suculenta, mai tarziu fibroasa, lemnificata. La extremitatea lastarilor se afla inflorescentele compacte, cu cca. 70 de flori la cele de sus si 40-50 flori la cele secundare. Inflorescenta fiind in evantai permite o esalonare a infloririi. Nectariile de forma discoidala se gasesc la baza florii, mai mari la florile de la baza inflorescentei si mai mici spre varful ei. Primele flori apar la 40-60 zile dupa insamantare. Inflorirea dureaza cca. 30-60 zile. Caldurile si seceta scurteaza perioada de inflorire. In afara de nectar, facelia furnizeaza un cules bogat de polen de culoare violeta. In ceea ce priveste productia de nectar, dupa determinarile facute, la inceputul infloririi s-au gasit intr-o floare 0,892 mg, cand a fost in plina inflorire 0,568 mg, iar spre sfarsitul perioadei de inflorire numai urme de nectar. Se pare ca florile de la extremitatea inflorescentei, avand nectariile mai mici decat cele de la baza, au o capacitate mica de producere de nectar (V.N. Andreev). Facelia este cercetata de albine din zorii zilei si pana la caderea intunericului, din primavara tarziu pana toamna. Inspre toamna insa, da o productie mai mica de nectar la hectar. Este cercetata atat in zilele cu soare cat si in cele cu vant si noroase. Timp de 2-3 zile cat dureaza o floare este vizitata de 1-20 albine. Cel mai mult este cercetata intre orele 11 si 15, tocmai cand florile altor plante nu produc nectar. Secreta nectar si pe timp de seceta, totusi dupa ploi productia este mult mai mare.

Facelia creste bine pe tot cuprinsul tarii, chiar si in regiunile aride da rezultate bune, cu conditia sa fie semanata dupa ploaie, iar in primele faze de vegetatie sa nu fie seceta excesiva. Este putin pretentioasa fata de clima si sol. Creste insa mai bine pe terenurile usoare si mijlocii. Nu-i priesc sarurile. Pe solurile profunde, fertile si bine lucrate produce cantitati mari de nectar si seminte. De asemenea, cere un teren fara buruieni, curat, pregatit,pentru ca in prima faza de vegetatie creste anevoie. La umbra se dezvolta greu si este cercetata mai putin de albine. Se administreaza ingrasaminte fosfatice si de potasiu care sporesc productia de seminte si de nectar

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plante Melifere Speciale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 065 cuvinte
Nr caractere:
15 560 caractere
Marime:
17.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
flora, serie, melifere, special
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!