Plante Medicinale -9-

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS NR 9

CORIANDRI FRUCTUS din specia CORIANDRUM STATIVUM, din familia APIACEAE cu denumirea populara de coriandru. Fructele sunt globuloase sau sferice, formate din 2 mericarpe de cele mai multe ori unite si care sunt glabre. Fiecare mericarp este prevazut cu 5 coaste primare, longitudinale, ondulate si 4 coaste secundare, drepte. Culoarea este galbena sau brun deschis. Mirosul este placut aromat, iar gustul este aromat caracteristic. Produsul este constituit doar din fructele mature.

Compozitie chimica:

Contine 0.2 pâna la 1% ulei volatil (în stare bogata). Din aceasta cantitate de ulei 40% este în tegument, iar 60% în endosperm. Fructul se sfarma, se macereaza cu apa, dupa care urmeaza o distilare cu vapori de apa. Uleiul volatil obtinut se prezinta ca un lichid incolor, pâna la galben pal care are miros aromat caracteristic. Este mai usor decât apa, are gust iute nearzator. Alaturi de ulei volatil se mai gasesc 20% terpene, aldehide si cetone.

Actiune si întrebuintari:

Produsul este spasmolitic, stomahic, aromatizant, bactericid si fungicid. Se utilizeaza sub forma fructelor, a extractiilor (solutii alcoolice 70%) sau sub forma de ulei. Se foloseste ca aromatizant la fabricarea vinului Muscat Otonel, adica se pun 10% extract de solutie alcoolica la un litru de vin. Intra în compozitia ceaiului gastric, tonic aperitiv, anticolitic pentru copii. Se utilizeaza fructele uscate de cel putin 2 – 3 ani.

MELISSAE FOLIUM din specia MELISSA OFFICINALIS, din familia LAMNIACEAE cu denumirea populara de roinita, iarba stupilor sau lamâita. Frunzele sunt triunghiulare, cordate la baza, crenelate. Culoarea este verde deschis pe ambele parti, cu mirosul aromat, asemanator lamâiei. Gustul este aromat, usor amar. Nervatia frunzelor este reticulata.

Compozitie chimica: contine între 0.3 – 0.4% ulei volatil, tanin, principii amare si acid sasmarinic, acid cafeic.

Actiune si întrebuintari: este sedativ, spasmolitic si antimicrobian (diaree de natura infectioasa si colita de fermentatie). Se mai utilizeaza în migrenele de natura nervoasa si în tulburari gastro – intestinale de natura nervoasa. În astfel de situatii se recomanda un amestec formar din roinita, musetel si menta. Antivomitiv foarte eficient la gravide. Extern se foloseste în tratarea herpesului si anume frunza proaspata se aplica pe zona respectiva dupa ce a fost strivita.

MENTHAE FOLIUM, produsul se numeste MENTHA PIPERITA din familia LAMNIACEAE cu denumirea populara de menta sau izma. Frunzele sunt lanceolate si acuminate la vârf, sunt petiolate, iar nervatia este penata. Nervurile secundare se unesc formând arcuri paralele cu marginea frunzei de la care pornesc nervuri scurte spre fiecare dinte. Fata superioara este glabra, iar cea inferioara prezinta în lungul nervurilor peri rari. Menta cu cel mai mare continut de principii active este menta de cultura. Culoarea pe fata superioara este verde închis, iar pe fata inferioara este verde deschis cu nuanta violacee – rosiatica. Gustul este iute întepator, racoritor.

Compozitie chimica:

Aceasta compozitie variaza depinzând de temperatura verii. Cu cât temperatura verii este mai mare, continutul în ulei creste. Uleiul volatil se gaseste în proportie de 0.5 – 2%. Compozitia uleiului variaza functie de perioada de vegetatie, ritmul zi – noapte si vârsta frunzelor. Mentolul se gaseste în concentratie mai mare în frunzele vârstnice. Mai contin taninuri, principii amare, flavonoide si acidul rozmarinic.

Actiune si întrebuintari:

Frunzele sunt antispastice, antiseptice, usor anestezice din cauza mentolului; antidiareice din cauza taninurilor; si colagoge din cauza flavonoidelor. Se utilizeaza în colite, dizenterii fermentative (mai ales la sugari), în colite intestinale si diuretic (se utilizeaza în stomacuri lenese – atonie musculara). Mai prezinta si actiune antivomitiva si se administreaza sub forma de infuzie.

Uleiul de menta este spasmolitic, colagog folosit în colicistopatii. Prezinta si proprietati aromatizante si din uleiul de menta se extrage mentolul. Intra în componenta ceaiurilor antiasmatice, ceaiului anticolitic, ceaiului antidiareic, ceaiului gastric si ceaiului hepatic. Se poate utiliza si extern pentru proprietatile antireumatice si antipruriginoase. Se poate face si inhalatii fie cu ulei adaugat în apa fierbinte fie cu infuzie ca atare. Se mai pot face bai tonice.

P. F. – ROWACHOLV – comprimate gelatinoase si picaturi.

P. F. – RENOGAL.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plante Medicinale -9-.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 477 cuvinte
Nr caractere:
8 060 caractere
Marime:
8.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!