Plante Medicinale -4-

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS NR 4

MELILOTI HERBA face parte din familia FABACEAE, din specia MELILOTUS OFICINALIS cu denumirea populara de surfina sau molotru.

Partea aeriana este alcatuita din tulpini foarte ramificate având frunze trifoliate si flori galbene papilionate organizate în raceme alungite.

Compozitie chimica: ulei volatil, cumarine, substante amare si derivati flavonici. Datorita uleiului volatil planta prezinta un miros aromat caracteristic.

Actiune si întrebuintari: - se foloseste ca emolient gastric;

- are actiune expectoranta;

- prezinta proprietati carminative;

- este regenerator hepatic;

- amelioreaza circulatia mai ales cea nervoasa motiv pentru care se foloseste la fabricarea bailor aromatice;

- se administreaza intern sub forma de infuzie si extern sub forma de compreselor locale, sub forma de cataplasma, gargara si spalaturi bucale.

- intra în compozitia tigarilor antiasmatice si în componenta formulelor bailor aromatizate.

TANINURI

Taninurile sunt substante de natura vegetala care nu contin azot în molecula si care apartin polifenolilor. Sunt produsi amorfi, solubili în apa si care dau coloratie intensa cu sarurile ferice. Se folosesc pentru proprietatea lor de a forma compusi impermeabili si imputreocibili cu proteinele.

Materiile tanante sunt raspândite în regnul vegetal în proportie mare. Se gasesc cu predilectie în urmatoarele familii: ROSACEAE, FABACEAE, RUBIACEAE, MYRTACEAE si LEGUMINOASE. Se gasesc în scoarte, organe subterane, în centrul tulpinii la arbori si în formatiunile patologice. Se mai gasesc si în frunze, fruct si tesuturi cu activitate intensa, dar sub forma chimica mai simpla, pe când în organele de rezerva se acumuleaza sub forma macromoleculara. Nu exista planta care sa nu contina taninuri.

Proprietati fizico – chimice:

Sunt substante solide care se prezinta sub forma cristalizata sau sub forma amorfa (polimeri). Prezinta coloratii diferite de la roz – pal, galben, brun, rosu pâna la negru. Termenii inferiori sunt solubili în apa calda si mai greu solubili în apa rece. Termenii superiori sunt solubili în alcool si alti solventi organici. Exista o cantitate de taninuri numite flobafene care sunt insolubile. Prezinta activitate optica datorita carbonilor asimetrici cu solutie de gelatina, alcaloizi, metale grele si solutii saturate de clorura de sodiu, fosfat de amoniu.

Actiune si întrebuintari:

1. Actiunea astringenta este evidentiata pe mucoase si tesuturi. Mecanismul de actiune se explica prin coagularea proteinelor care au efect retractant micsorând suprafata leziunii.

2. Actiunea antiseptica este explicata printr-o reactie de precipitare a microorganismului adica se protejeaza plaga de infectii.

3. Actiunea hemostatica se explica prin precipitarea eritrocitelor (globulele rosii).

4. Actiunea antidiareica se explica datorita actiunii astringente, la doze mari apare senzatia de voma si laxatie puternica.

5. Actiunea de factor P reduce permeabilitatea capilarelor si cresc fluiditatea sanguina se întâlnesc în deosebi la catehine. Tot catehinele sunt si agenti antiradicali liberi.

6. Se folosesc ca antidot mai ales în intoxicatiile cu alcaloizi. În terapeutica se folosesc pentru efect antiiritant, antiinflamator, bactericid, hemostatic, usor anestezic local si reducator al secretiilor.

Extern se foloseste în rani, arsuri, degeraturi, hemoragii, hemoroizi, inflamatii bucale si faringiene.

Intern se foloseste în gastrita hiperacida, diaree si intoxicatii cu alcaloizi, intoxicatii cu metale grele si înainte se folosea si în arsuri intense dar s-a constatat ca sunt hepato – toxice.

Observații:

cursul numarul 4

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plante Medicinale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
773 cuvinte
Nr caractere:
4 289 caractere
Marime:
6.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!