Metabolismul Intermediar al Proteinelor și Lipidelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Proteinele repr ¼ masa corporala in produsele sintezei de proteinesunt fol aminoacizi de provenienta alimentara si cei formati in org din percusori.

Aminoacizii sunt 20 din care 9 sunt esentiali(absolut necesari pentru crestere si dezvoltare care nu pot fi sintetizati de organism).Asimilati din prod animale ex:ficat lapte,oua.

Acestia sunt: fenilalanina,leucina,izoleucina,valina,serina,prolina,treonina,cisteina,triptofan,glicina,metionina,arginine, alanine,tirozina,histidina,gentamina,asparagine,lisina,acid aspartic,acid glutamic.

Aminoacizii transverseaza membr celulara a enterocitelor celulele din peretele intestinal prin transport active sau difuziune facilitate datorita moleculelor mult prea mari . Pe cale portal ajung la ficat unde sunt metabolizate in proportie de 20-80%,restul strabat ficatul si ajung in circulatia sistemica de unde sunt extrasi si utilizati de tesuturi.La nivelul ficatului o parte din aminoacizi sunt utilizati pt sinteza si remanierea proteinelor proprii structural,parte pt sinteza unor protein functionare ex:albumin plasmatice,factori ai coagularii.Anticorpi enzime si o anumita cota de aminoacizi este descarcata in circulatia sistemica ment. Concentratia plasmatica totala a aminoacizilor de 35-65 mg (100 ml plasma) la niv ficatului rezultand un certoacid si amoniacul

HN-CH-C=O+NH3

Cetoacidul poate urma mai multe cai metabolice ,sinteza de noi aminoacizi prin reactia de aminare a cetoacizilor:

C=O+NH3->C=O+HC-NH2

In reactiile de transaminare participa toti aminoacizii ca donator de grupari aminice insa nu in aceeasi masura.S-a constatat ca acidul glutamic si acidul aspartic participa cel mai intens la acest tip de biosinteze.Reactiile de transaminare sunt catalizate de transaminare a caror coenzima este compus organic proteic dintr-o enzima cu rol essential in reactiile catalizate de aceasta: -piridoxal -5 fosfatul cu rol de transportul al gruparii aminice; -cetoacizii pot intra in ciclul “Krebs” urmand oxidarea complete pana la O si H2O cu eliberare concomitenta de energie.; -cetoacizii participa la sinteza corpilor cetonice in ficat de unde sunt descarcati in circ si extrasi de celule ca material energetic pt sinteza de acizi grasi. AMONIACUL rezultat prin dezaminare este neutralizat de catre ficat prin combinatii de CO2 rezultand urea prin procesul de ureogeneza,eliminata prin urina.In anumite tesuturi (sistem nervos,ficat amoniacul se combina cu acidul glutamic rezultand glutamine compus netoxic,care se desface usor) eliberand amoniacul,necesar diferitelor reactii metabolice. Parte din amoniac este utilizata pt reaminarea cetroacizilor si decarboxilarea aminoacizilor sub actiunea unor enzime specifice ale florei intestinale in special in colon unde ajung cantitati crescute de protein nedigerate rezultand amino-biogene cu importanta deosebita: ex:-in ficat din acidul cisteinic rezulta taurina care intra in componenta sarurilor biliare si este un neurotransmitator in sistemul nervos central.In tesuturi din histidina se formeaza histamina(o subst vasodilatatoare) eliberata in afectiuni cutanate provocand inrosiri ,inflamare, congestive sau intervine in astmul bronsic si rezctii anafilactice).

HN2-CH->CH2-CO2

CREATINA SI CREATININA sunt produsi ai metabolismului.Creatina sintetizata de ficat,pancreas si rinichi ajunge in cea mai mare parte in musculatura in reactive cu acidul fosforic formeaza F.C.(fosforcreatina) care inmagazineaza o cantitate mare de energie ,eliberata in timpul efortului fizic pentru refacerea ATP.

ROLUL PROTEINELOR IN ORGANISM : -rol plastic; -rol functional; -rol energetic;Mentinerea unui echilibru in procesele de anabolism si catabolism in functie de aportul alimentar de cheltuielile energetice ale organismului sub controlul sist nervos si endocrin

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metabolismul Intermediar al Proteinelor si Lipidelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 033 cuvinte
Nr caractere:
12 378 caractere
Marime:
26.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!