Iatrogenie. Cronoterapie. Diaree

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 1

Farmacia clinica este o specialitate farmaceutica moderna, care s-a nascut in S.U.a. in urma cu 40 de ani, cand s-a intuit necesitatea creerii unei specialitati si unui specialist care sa-si aduca contributia la asigurarea unei farmacoterapii stiintifice si rationale, la nivel de individ si societate , cat si la stoparea procesului farmacoepidemiologic.

Explozia informationala din farmacologie si farmacoterapie, cresterea potentialului farmacotoxicologic si farmacoepidemiologic a impus crearea unui specialist pregatit strict pentru acest domeniu, care sa fie un bun consilier atat al medicului cat si al pacientului. Acest specialist a fost denumit farmacist clinician si pregatit pentru acest domeniu de activitate.

Invatamantul de farmacie clinica a fost organizat initial sub forma de curs post universitar. In Europa primul curs s-a introdus in Spania in 1974. In tara noastra primul curs postuniversitar a fost organizat de prof. Dobrescu la Catedra de Farmacologie a Facultatii de Farmacie din UMF „Carol Davila”. Cursul a fost organizat in perioada 1985-1994 pentru farmacistii sefi ai farmaciilor din spitale.

Invatamantul universitar de farmacie clinica a inceput in 1995 in centrele universitare Cluj, Targu-Mures, Bucuresti si Iasi, sub forma de invatamant facultativ, devenind obligatoriu in 2001. Invatamantul de farmacie clinica a fost creeat si dezvoltat in cadrul disciplinei de Farmacologie, disciplinele de Farmacologie devenind astfel Catedre de Farmacologie si Farmacie Clinica.

Invatamantul post-universitar de specializare in farmacie clinica a fost organizat in sistem de rezidentiat in Romania in 1994., in 1996 fiind angajati primii farmacisti clinicieni la Spitalul de Urgenta din Floreasca.

Farmacia clinica este stiinta si specialitatea farmaceutica ce utilizeaza optimal cunostintele farmaceutice si biomedicale , in scopul ameliorarii eficacitatii, securitatii, preciziei si economiei utilizarii medicamentelor, de catre pacienti si societate.(Academia Nationala de Farmacie din Franta)

Farmacia clinica este o specialitate moderna a profesiei de farmacist care are drept scop dezvoltarea si asigurarea unei farmacoterapii stiintifice si rationale, la nivel de individ si societate.

Comparativ cu farmacistul generalist clasic orientat catre medicament,farmacistul clinician are rol de consilier in domeniul farmacoterapiei atat pentru medic cat si pentru pacient, in farmacia de spital si de comunitate.In spital el este membru important al echipei clinice moderne, in farmaciile de comunitate ofera pacientilor informatiiile necesare asupra medicatiei eliberate pe baza de prescriptie medicala si consilieaza automedicatia cu medicamente OTC.

ATRIBUTII FARMACIST CLINICIAN IN FARMACIA COMUNITARA:

-consiliere privind medicatia eliberata pe baza de reteta

-ghidarea automedicatiei cu medicamente OTC

-recomandarea scrisa{aviz farmaceutic scris} privind medicatia OTC

-eliberarea fara reteta a 1-2 doze de medicament care nu fac parte din OTC-uri, in caz de urgenta

-rezolvarea problemelor de terapie medicamentoasa ale pacientului{constituirea dosarului pacientului-dg, analize, medicamente}

-asistenta farmacoterapeutica la domiciliu

-educatie farmacoterapeutica a pacientilor

-evidenta computerizata a prescriptiilor medicale

-analiza stiintifica a prescriptiilor medicale

-instruirea pacientului privind modul de utilizare a med, reactii adverse, precautii, contraindicatii

-colaborare cu medicii

-promovarea medicamentelor pe baza rapoartelor eficacitate/riscuri/cost

-informare medici din teritoriu privind noutatile in farmacoterapie

-informare farmacoterapeutica a populatiei{conferinte, simpozioane}

-depistarea eventualelor interactiuni medicament-medicament

-sfatul privind dieta in corelare cu diagnosticul si medicatia urmata

-acordarea priomului ajutopr in urgente medicale{imobilizarea unei fracturi, resuscitare cardio-respiratorie..}

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iatrogenie. Cronoterapie. Diaree
    • curs 1.docx
    • curs 2.docx
    • curs 3.docx
    • curs 4.docx
    • curs 6.doc
    • curs5.doc
    • LP 3-4.doc
    • LP1-2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
8 fisiere
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
74 imagini
Nr cuvinte:
12 856 cuvinte
Nr caractere:
85 779 caractere
Marime:
1.77MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!