Antibiotice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Antibioticele sunt substante chimice produse de microorganisme sau obtinute prin sinteza sau semisinteza care, in doze foarte mici, inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene.

Dupa descoperirea microbilor de catre L. Pasteur (1867), s-a observat ca anumite specii microbiene se apara de alte specii prin producerea unor substante chimice nocive. Acest fenomen a fost denumit antibioza, iar substantele chimice rezultate din metabolismul celulelor vii poarta denumirea de antibiotic.

In 1885 V.Babes semnaleaza la randul sau, actiunea inhibanta a unor substante produse de microorganisme, sugerand posibilitatea utilizarii acestora in scop terapeutic.

Primul antibiotic - Penicilina - a fost descoperit in 1929 de catre Fleming. Testele asupra actiunii terapeutice ale Penicilnei sunt realizate de catre Florey si Chain abia in 1940-1941, fiind primul antibiotic utilizat in tratamentul uman.

O alta mare descoperire in domeniu apartine lui Waksman, care in 1944 descopera Streptomicina , compus ce ofera tratamentul tuberculozei, fiind activa impotriva bacilului declansator si anume Mycobacterium tuberculozis.

In 1950-1953 sunt izolate Oxitetraciclina si Tetraciclina apoi in1960 Rifampicina. Dezvoltarea chimiei instrumentale a permis determinarea structurii produselor naturale astfel ca apar, primele produsele de semisinteza Penicilinele de semisinteza, apoi cele ce se obtin prin sinteza totala.

Numarul foarte mare de antibiotice cunoscute (naturale sau sintetice), a pus problema clasificarii acestor produse. S-au propus mai multe criterii de clasificare, dupa cum urmeaza:

a) functie de natura microorganismului producator sunt antibiotice produse de :

- bacterii (Gramicidina, Bacitracina, Polimixinele etc.)

- actinomicete ( Streptomicina, Neomicina, Kanamicina etc.)

- fungii ( Penicilina, Grizeofulvina etc.)

b) functie de structura chimica sunt compusi cu structura alifatica, aromatica, heterociclica etc.

c) functie de biogeneza pot fi produse derivate din aminoacizi (Penicilinele), din unitati acetat (Grizeofulvina), din glucide (Streptomicina) etc.

d) functie de actiunea farmacologica antibioticele se clasifica in antibacteriene, antifungice, antivirotice, antituberculoase etc.

Principalele clase de antibiotice

Antibioticele se grupeaza in sase categorii principale, clasificare bazata pe structura lor chimica, la care se adauga o categorie definita ca “alte antibiotice”.

Cele sase clase importante sunt:

Antibioticele b-lactamice (penicilinele si cefalosporinele), sunt produse la un nivel de 10-20kt/an (an de referinta 1985); pretul Penicilinei G este de 25-30$/kg; exista peste 50 de firme producatoare.

Tetraciclinele sunt produse de 30-40 de firme la un volum de 5-10 kt/an. Pretul oxitetraciclinei este de 25-30$/kg.

Macrolidele, al caror cel mai important si cunoscut reprezentant este eritromicina, se produc la un volum de 3-5 kt/an, de catre 20-30 firme producatoare; pretul eritromicinei este de 100-120$ /kg.

Peptide si glicopeptide (bacitracin, colistin, enramycin, gramicidin, nisin, polymixin, and thiopeptin) productie de 2-3 kt/an, de catre 10-20 firme producatoare; pretul bacitracinei este de 15$/kg.

Aminoglicozide (streptomicina, neomicina, kanamicina, gentamicina etc) se produc la un volum de 1-2 kt/an, de 20-30 firme; pretul streptomicinei este de 30$/kg.

Polieterii se produc la un volum de 3-5 kt/an de 10-20 producatori.

Alte antibiotice (amphotericin, anticancer (inclusiv bleomycin, daunorubicin, doxorubicin, epirubicin, and mitomycin), blasticidin, clindamycin, cycloserine, flavomycin, griseofulvina, novobiocin, nystatin, pimaricin, pleuromutilin, pyrrolnitrin, rifampicina, spectinomycina, vancomycin, viomycin si virginiamycin) se produc in cantitate de 1-2 kt/an.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antibiotice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 389 cuvinte
Nr caractere:
15 517 caractere
Marime:
61.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!