Utilizarea Energiei Termice - Curs 5

Previzualizare curs:

Extras din curs:

5. INSTALAŢII ŞI SCHEME SPECIFICE CT ŞI CCG PENTRU LIVRAREA CĂLDURII SUB FORMĂ DE APĂ FIERBINTE

5.1. STRUCTURA GENERALĂ A SCHEMELOR DE LIVRARE A APEI FIERBINŢI

Instalaţiile specifice ale CT şi CCG pentru livrarea căldurii, sub formă de apă fierbinte, reprezintă ansamblul echipamentelor pentru prepararea şi vehicularea agentului termic.

Tipul instalaţiilor folosite în acest scop depinde de profilul sursei de alimentare cu căldură, natura şi caracteristicile tehnice ale echipamentelor de producere a căldurii şi de caracteristicile sistemului de transport şi distribuţie a căldurii.

Pentru sistemele de alimentare cu căldură sub formă de apă caldă sau apă fierbinte, în funcţie de natura sursei de căldură, CT sau CCG şi de tipul instalaţiilor care produc căldura (de exemplu, în cazul CT, în funcţie de natura cazanelor utilizate – de abur, apă fierbinte sau apă caldă, iar în cazul CCG, în funcţie de tipul instalaţiilor de cogenerare – turbină cu abur, turbină cu gaze, sau MAI – ) echipamentele de bază pentru livrarea căldurii sunt, în general:

- preîncălzitoarele abur/apă şi/sau apă/apă, pentru încălzirea apei de reţea;

- pompele de reţea, care asigură circulaţia apei în reţeaua de transport până la consumatori (la punctele termice) şi retur;

- instalaţiile pentru prepararea şi degazarea apei de adaos;

- pompele de apă de adaos, de umplere şi cele de menţinere a regimului static în sistemul de reţele primare;

- pompe de recirculare pe CAF-uri, în CT cu CAF-uri şi în CCG unde CAF-le pot funcţiona şi în regim de bază de alimentare cu căldură;

- acumulatoare de apă fierbinte.

La toate acestea, indiferent de natura sursei şi a agentului termic de transport, se mai adaugă ansamblul conductelor de legătură între diversele echipamente şi sistemul instalaţiilor de automatizare, măsură şi control (A.M.C.).

5.2. SCHEMELE PENTRU LIVRAREA CĂLDURII SUB FORMĂ DE APĂ FIERBINTE

Marea majoritate a sistemelor centralizate de alimentare cu căldură utilizează ca agent termic de transport apa fierbinte. În cazurile unor CT mici, de clădire sau pentru mici zone urbane, se mai foloseşte ca agent termic apa caldă. Pentru aceste ultime situaţii, CT asigură direct livrarea apei calde, din cazanele proprii, iar pentru vehicularea apei se utilizează pompe de reţea amplasate în CT.

Ţinându-se seama de aceste aspecte, în cele ce urmează se vor trata numai instalaţiile auxiliare şi schemele specifice surselor de căldură (CT sau CCG) care livrează căldura sub formă de apă fierbinte.

Instalaţiile auxiliare specifice CCG sunt cele mai complexe, ele cuprinzând, în general, toate elementele caracterisitce şi pentru CT. În plus, în cazul CT, instalaţiile auxiliare fac parte organic – funcţional – din însăşi schemele termice ale acestora, prezentate în § 4.2. De aceea, în continuare se vor analiza numai schemele specifice CCG, ţinându-se seama de tipul instalaţiilor de cogenerare utilizate: turbine cu abur, turbine cu gaze, MAI sau turbine gaze/abur, în cazul ciclului mixt gaze/abur.

5.2.1. Schemele pentru livrarea căldurii sub formă de apă fierbinte, utilizate în cazul CCG cu turbine cu abur (TA) depind de tipul turbinelor cu abur: cu contrapresiune pură (TA – Cp), cu contrapresiune şi priză reglabilă (TA – Cp + p), sau cu condensaţie şi una sau două prize reglabile (TA – Cd + p, sau TA – Cd + 2p). În fig. 5.1 sunt prezentate cele mai uzuale scheme pentru livrarea căldurii sub formă de apă fierbinte, în cazul CCG cu turbine cu abur. De la caz la caz, în funcţie de tipul turbinelor cu abur şi al instalaţiilor termice de vârf, respectiv în funcţie de parametrii aburului utilizat pentru producerea apei fierbinţi, schemele de mai sus se pot simplifica adaptându-se la condiţiile concrete existente.

Observații:

cursul 5 - 2 parti - INSTALAŢII ŞI SCHEME SPECIFICE CT ŞI CCG PENTRU LIVRAREA CĂLDURII SUB FORMĂ DE APĂ FIERBINTE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Energiei Termice - Curs 5
    • C_5_avg_I.doc
    • C_5_avg_II.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
12 216 cuvinte
Nr caractere:
69 862 caractere
Marime:
603.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Victor Athanasovici
Sus!