Utilizarea Energiei Termice - Curs 2

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Prin „sarcina termică a SAC” se înţelege totalitatea cererilor de căldură ale consumatorilor unui sistem de alimentare cu căldură.

2.1. STRUCTURA SARCINII TERMICE SAC

În cazul cel mai general, sarcina termică a unui SAC are structura din relaţia 2.1:

în care este consumul de căldură – c.c. – pentru încălzirea incintelor; – c.c. pentru ventilarea incintelor; – c.c. pentru climatizarea spaţiilor; – c.c. pentru sere legumicole şi/sau floricole; – c.c. pentru prepararea apei calde de consum (a.c.c.) în scopuri sanitare şi/sau menajere; – c.c. în scopuri tehnologice, pentru realizarea diverselor produse cu caracter – în general – industrial.

Căldura livrată de o sursă de căldură a unui SAC, este dată de relaţia:

unde reprezintă pierderile de căldură în reţeaua termică de transport şi distribuţie a căldurii.

Ţinându-se seama de destinaţia consumurilor de căldură ale SAC, prezentate în relaţia (2.1) şi de principalele elemente care le caracterizează, se poate spune că:

în care reprezintă suma c.c. dependente de condiţiile climaterice şi sunt c.c. care nu depind de condiţiile climaterice.

Plecându-se de la relaţia (2.1), se poate deci scrie:

C.c. din relaţia (2.4) depind de condiţiile climaterice, având un caracter sezonier: sunt caracteristice perioadei de iarnă, iar este un consum de căldură caracteristic perioadei de vară.

C.c. din relaţia (2.5), practic, nu depind de condiţiile climaterice. Ele au caracter permanent în cursul anului, sau sezonier, în funcţie strictă de natura consumatorului.

Ca urmare a caracterului sezonier şi a faptului că unele consumuri pot avea un caracter intermitent chiar în cursul sezonului respectiv (cazul lui ), plecând de la relaţiile (2.1) şi (2.3), structura sarcinii termice a SAC, se poate considera, în funcţie de cele două sezoane anuale caracteristice – iarnă/vară –, dată de:

unde reprezintă c.c. pentru prepararea apei calde iarna, respectiv vara; – c.c. în scopuri tehnologice iarna, respectiv vara.

Sarcina termică a sursei/surselor de căldură care asigură alimentarea cu căldură a SAC, conform relaţiei generale (2.2) va fi:

unde reprezintă pierderile de căldură ale reţelei termice de transport şi distribuţie, în perioada de iarnă, respectiv de vară.

Observații:

cursul 2 - SARCINA TERMICĂ A SAC

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Energiei Termice - Curs 2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 174 cuvinte
Nr caractere:
11 848 caractere
Marime:
74.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Victor Athanasovici
Sus!