Structură, caracteristici și funcționarea pieței de energie electrică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Restructurarea sectorului energetic

Industria energiei electrice a fost dominată de-a lungul anilor de entităţi de dimensiuni mari care au avut autoritate totală asupra activităţilor de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice în domeniul lor de funcţionare. Astfel de entităţi au fost organizate ca entităţi integrate pe verticală şi constituiau singurul furnizor de energie electrică în zona lorde influenţă.

În ultimele decade, sistemele electroenergetice din întreaga lume au trecut prin procese de restructurare cu scopul de a introduce stimulente comerciale în ceea ce priveşte producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice. Principalele obiective ale restructurării sunt obţinute printr-o clară separare între activitatea de comercializare a energiei electrice şi conducerea operativă a sistemului electroenergetic. Activităţile entităţilor integrate pe verticală sunt acum separate pe responsabilităţi independente. Unităţile producătoare vând acum energia electrică pe baza unor contracte încheiate cu diverşi comercianţi sau direct consumatorilor, pe termen lung sau pe piaţa zilnică (numită piaţa pentru ziua următoare). Transportul energiei electrice constituie încă, în multe cazuri, un monopol datorită structurii complexe a reţelelor electrice. Reţelele cu “acces deschis” sunt o necesitate în cadrul sistemelor deregularizate. Pentru a garanta accesul nediscriminatoriu al companiilor de producţie şi a celor de consum la reţeaua electrică de transport, operatorul de sistem trebuie să fie independent faţă de ceilalţi participanţi la piaţa de energie electrică.

Operatorul de sistem, care are rolul de coordonare în funcţionarea sistemului, îndeplineşte responsabilităţi importante cum ar fi: asigurarea securităţii şi fiabilităţii sistemului, respectiv planificarea şi asigurarea serviciilor de sistem. În plus, în unele sisteme, operatorul de sistem administrează şi piaţa de energie electrică.

2. Piaţa de energie electrică

2.1. Obiective

Scopul pieţei de energie electrică este de a crea un mediu competitiv al activităţii de comercializare a energiei electrice şi stabilirea unui preţ al energiei electrice care să permită obţinerea eficienţei economice şi stimularea progresului tehnologic.

Funcţionarea unui sistem electroenergetic se bazează pe reguli tehnice care să îi asigure un anumit grad de securitate. Abaterea de le reguli poate cauza apariţia unor congestii în reţeaua electrică, respectiv apariţia unor fenomene de instabilitate, iar în final instalarea colapsului. Pentru evitarea acestor probleme de natură tehnică operatorii de sistem folosesc anumite servicii oferite de către producători prin intermediul unei componente specifice a pieţei de energie electrică. Din punct de vedere economic, anumite problemele tehnice ale unui sistem electroenergetic pot fi evitate prin anumite comerciale cum ar fi: contracte pentru diferenţe, tarife zonale ale serviciului de transport al energiei electrice, tarife pentru eliminarea congestiilor etc.

2.2. Componente ale pieţei de energie electrică

Pentru a obţine eficienţă maximă în exploatarea sectorului energetic, în cadrul sistemelor electroenergetice s-au implementat soluţii particulare de funcţionare a pieţei de energie electrică. Experienţa internaţională scoate în evidenţă următoarele componente ale pieţei de energie electrică:

a) Piaţă Comună (PoolCo)

O piaţă comună de tip „pool” este o piaţă centralizată la care participă producători, consumatori sau simpli intermediari. Comercianţii (vânzători sau cumpărători) de energie

electrică prezintă oferte în cadrul acestei pieţe pentru o anumită cantitate de putere pe care eisunt dispuşi să o comercializeze. Vânzătorii de energie electrică concurează pentru dreptul de a injecta energie electrică în reţea şi nu pentru anumiţi consumatori. Dacă un participant la piaţă (vânzător) oferă un preţ prea mare atunci acesta nu va fi acceptat să vândă pe piaţă. Pe de altă parte, dacă un cumpărător ofertează un preţ prea scăzut, acesta nu va fi acceptat să cumpere de pe piaţă. În cadrul acestui tip de piaţă, centralele electrice cu un cost de producţie scăzut obţin cel mai mare profit. Un operator al pieţei de energie electrică pe o piaţă de tip PoolCo aplică un algoritm de tip concurenţial (iar în unele cazuri de repartiţie optimă a puterilor) pentru a stabili un singur preţ („spot”) al energiei electrice. Dinamica pieţei de energie electrică ar conduce preţul „spot” către un nivel competitiv adică la costul marginal al celui mai eficient ofertant. Pe această piaţă, preţul spot stabilit prin mecanismul de piaţă reprezintă cea mai ridicată ofertă a vânzătorilor acceptaţi (câştigători).

b) Piaţa Contractelor Bilaterale

Contractele bilaterale sunt acorduri negociabile de producere sau consum de energie

electrică între doi participanţi la piaţă. Aceste contracte stabilesc termenii şi condiţiile

acordului, independent de operatorul de sistem. În cadrul acestui model, operatorul pieţei de energie electrică trebuie să verifice dacă există o capacitate de transport disponibilă pentru

tranzacţii suplimentare de energie electrică astfel încât să se evite apariţia unor congestii de

reţeaua electrică şi să asigure securitatea în funcţionare a sistemului electroenergetic. Modelul

contractelor bilaterale este foarte flexibil deoarece participanţii la contract îşi pot specifica

condiţiile dorite privind livrarea energiei electrice. Totuşi, un dezavantaj al acestui model îl

constituie costul de negociere uneori ridicat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura, Caracteristici si Functionarea Pietei de Energie Electrica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 105 cuvinte
Nr caractere:
27 131 caractere
Marime:
169.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Bica Dorin
Sus!