Extras din curs:

SISTEME DE CONDUCERE CU CALCULATOARE DE

PROCES ÎN ENERGETICĂ

Introducere. Scurt istoric.

Prima categorie de calculatoare utilizată în coordonarea SEE a fost, prin anii 1930, reprezentată de calculatoare analogice, folosite ca analizoare de reţea.

Calculatoarelor numerice (CN), au apărut în a doua jumătate a deceniului cinci, producătorii şi distribuitorii de energie electrică au fost primii utilizatori.

În 1952, Compania Edison instalează un calculator numeric cu tuburi electronice UNIVAC, folosit pentru calcule de regimuri.

Este urmată apoi la scurt timp de Compania Louisiana Power and Light, care instalează la centrala sa electrică, primul calculator destinat suprevegherii regimurilor de funcţionare ale grupurilor.

În anul 1958 erau 25 de calculatoare numerice instalate la distribuitorii de energie electrică din SUA, iar în anii următori, utilizarea acestora de către intreprinderile de electricitate a crescut considerabil.

Se apreciază că în anul 1985, USA a cheltuit cca. 1,4 miliarde de dolari numai pentru echipamente de calcul, şi doar ceva peste 100 milioane de dolari pentru programarea lor.

În continuare raportul hard/soft s-a schimbat, accentul fiind pus pe partea de programe care au devenit tot mai scumpe, în timp ce partea de echipamente a cunoscut o reducere considerabilă a preţurilor chiar în condiţiile creşterii performanţelor.

În România, prin anii 1960 a fost instalat la DEN calculatorul ELIOT, utilizat pentru analize off-line de regimuri în SEN. A reprezentat primul calculator de dimensiuni mari, pentru acel moment, utilizat efectiv în conducerea SEN.

Domenii de aplicaţii ale calculatoarelor în electroenergetică

Aplicaţiile calculatoarelor în intreprinderilor de electricitate, pot fi grupate în trei activităţi:

1. Planificare – dezvoltare;

2. Analize de regimuri;

3. Conducere operativă.

În primele două categorii de aplicaţii utilizarea calculatoarelor în regim off – line este mult mai frecventă. În conducerea operativă însă a unităţilor energetice, prin dispecere energetice, tot mai mult sunt utilizate calculatoarele în regim on-line, adică, Calculatoare de Proces (CP).

Activitatea de planificare – dezvoltare

Implică construirea de noi staţii, linii electrice de transport şi distribuţie, de noi grupuri energetice. Calculatoarele sunt utilizate în regim off/line.

Analize de regimuri

Analizele de regimuri implică programe laborioase rulate în general în regim off – line.

Dintre domeniile de activitate uzuale în companiile de electricitate în care analizele de regimuri sunt practici curente menţionăm:

a) în proiectare – pentru alegerea variantelor optime ale liniilor şi staţiilor electrice, ale centralelor electrice, ale organizărilor de şantiere;

b) în exploatare – pentru fixarea parametrilor de reglaj automat, ai protecţiilor,

c) în conducerea operativă prin dispecer a SEN, sunt curent utilizate analize de regimuri de funcţionare preconizate să apară în viitor, fie datorită variaţiei naturale a consumului (conform curbei de sarcină), fie datorită unor manevre planificate în sistem.

Conducere operativă

Dotarea cu echipament de calcul şi programe aplicative a dispecerelor energetice este dependentă de poziţia pe care o ocupă în sistemul de conducere şi de subsistemul aflat în subordine.

Sistemele informaţionale ataşate dispecerelor energetice sunt concepute pentru a realiza în timp real următoarele două sarcini de bază :

a) informarea dispecerilor privind starea sistemului;

b) asistarea dispecerilor în luarea deciziilor privind conducerea operativă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cap. 1 - Scurt istoric.doc
  • Cap. 2 - Domenii de aplicatii ale CP in energetica.doc
  • Cap. 3 - Sisteme informatice pentru conducerea operativa a RED.doc
  • Cap. 4 - Arhitectura sistemelor SCADA.doc
  • Cap. 5 - Echipamente terminale RTU.doc
  • Cap. 6 - Sistemul de interfata cu procesul.doc
  • Cap. 7-Circuite de esantionare si memorare.doc
  • Cap. 8 - Functiile sistemului SCADA.doc
  • Figuri SCADA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
72 pagini
Nr cuvinte:
15 348 cuvinte
Nr caractere:
91 964 caractere
Marime:
230.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Miron Mihai
Sus!