Pompa Axială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

2.11. POMPE AXIALE

2.11.1. Principiul constructiv şi funcţional

În pompele axiale procesul de lucru se deosebeşte de cel din pompele centrifuge prin faptul că fluxul axial, energia specifică de presiune nu se obţine prin afectul forţelor centrifuge ci printr-o transformare (parţială) a energiei specifice cinetice în canalul interpaletar. Domeniul de lucru este acela al debitelor mari şi foarte mari (750…66.000) şi al înălţimilor de pompare mici, de ordinul 1,5 – 23 mH2O.

Randamentele hidraulic şi global la rapidităţi mari, sunt superioare pompelor centrifuge. Din punct de vedere constructiv, pompele axiale se remarcă prin simplitate. O construcţie clasică este reprezentată în figura 2.38 şi 2.40.

FIG. 2.40.

1. arbore

2. aparat director

3. paletele rotorului

4. butucul rotorului

5. stator (aparat redresor)

6. carcasa pompei

7. cot de legătură

Statorul sau aparatul redresor 5 se prevede la pompele axiale proiectate a funcţiona în zona inferioară a domeniului de rapidităţi. Majoritatea pompelor axiale de puteri mici şi mijloci au paletele cu pas fix. La cele de puteri mari pentru asigurarea unui randament bun la diferite regimuri de încărcare, rotoarele se execută cu pas variabil.

2.11.2. Curgerea lichidului prin reţeaua de profile

Pentru studiul teoretic şi calcularea secţiunilor hidrodinamice care apar în timpul curgerii în jurul profilului aripii putem să ne folosim de ipoteza fluidului nevâscos. Să începem studiul teoretic al secţiunii hidrodinamice cu cazul în care profilul aripii face parte dintr-o reţea de profile. Prin reţea de profile se înţelege sistemul cu un număr infinit de profile identice la o distanţă egală unul de altul. Distanţa între profile tgr se numeşte pasul profilelor (fig.2.41). Linia de-a lungul căreia sunt dispuse profilele se numeşte axa reţelei. Profilele au o mare utilizare în tehnică. Dacă facem, coaxial cu axa elicei navei, o secţiune cilindrică prin pale şi dacă o desfăşurăm apoi în plan vom obţine un sistem de profile sub forma unei reţele. În mod asemănător, putem considera o reţea a sistemului de profile la turbinele hidraulice, la turbinele cu vapori, la pompe etc.

Observații:

este un curs util

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pompa Axiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
4 064 cuvinte
Nr caractere:
23 503 caractere
Marime:
2.29MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Marin Manea
Sus!