Piață de energie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Caracteristici generale

Pe langa tranzactionarea prin contracte, participantii la piata angro de energie electrica au posibilitatea participarii voluntare la o piata de energie pe termen scurt (piata spot), cu o zi inaintea zilei de dispecerizare. PZU este administrata de OPCOM.

Participarea la PZU este permisa titularilor de licenta care au fost inregistrati ca participanti la PZU: producatori, furnizori.

PZU pune la dispozitia participantilor un instrument functional pentru a realiza orar, pentru ziua de livrare, echilibrul intre portofoliul contractelor bilaterale, prognoza de consum si disponibilitatea tehnica a unitatilor de producere. Surplusul sau deficitul de energie activa se poate echilibra prin vanzarea sau cumpararea acesteia pentru PZU.

Tranzactiile pe PZU se incheie in fiecare zi de tranzactionare, cu o zi inainte de ziua de livrare (dispecerizare). Fiecare zi de livrare va avea 24 de intervale de tranzactionare consecutive cu o durata de o ora fiecare, cu primul interval de tranzactionare incepand de la ora 0,00 in ziua de livrare. Exceptie fac zilele de trecere de la ora de vara la ora de iarna si invers, cand ziua de livrare are 25, respectiv 23 intervale de tranzactionare.

PZU cuprinde piete independente pentru fiecare interval de tranzactionare al zilei de livrare. Fiecare tranzactie corespunde unei livrari de energie electrica la o putere constanta de-a lungul intervalului de tranzactionare respectiv.

Tranzactiile incheiate pe PZU determina obligatii pentru participantii ale caror oferte au fost tranzactionate. Apare astfel o obligatie de livrare de energie electrica pentru participantul la PZU care a depus o oferta de vanzare, respectiv o obligatie de a accepta livrarea energiei electrice, pentru participantul care a depus o oferta de cumparare.

Construirea, depunerea si validarea ofertelor pentru PZU

Ofertele pentru PZU (oferte de cumparare si oferte de vanzare energie electrica) pot fi depuse numai de participantii inregistrati la PZU.

Ofertele de vanzare/cumparare de energie electrica sunt oferte simple care pot contine pana la 25 perechi cantitate-pret. Fiecare oferta va indica preturile la care participantul doreste sa cumpere si/sau vanda, in intervalul de tranzactionare specificat, cantitatile de energie electrica specificate din perechea cantitate-pret.

2

In cazul ofertelor de vanzare, fiecare pereche pret-cantitate reprezinta pretul unitar minim (in lei/MWh), la care participantul la PZU este dispus sa vanda o cantitate de energie electrica ce nu depaseste cantitatea declarata in perechea pret-cantitate.

Observații:

Piata pentru ziua urmatoare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata de energie.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 888 cuvinte
Nr caractere:
9 926 caractere
Marime:
203.86KB (arhivat)
Publicat de:
Marcela Gheorghe
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
piata, energie, energetica
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
ing. Pavel Atanasoae
Sus!