Fiabilitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. CALITATEA PRODUSELOR

Calitatea este apanajul tehnologiilor de vârf, iar acestea sunt astazi girul competitivitatii. Extinderea tehnologiilor de vârf pâna la globalizare, presupune utilizarea de noi resurse, ce a concis ca moment cu perceperea limitarii resurselor terestre. Goana dupa tehnologii noi, care sa transforme intr-o mai mare masura resursele disponibile in produse utilizabile, a accentuat rolul jucat de calitate, generând in buna parte conceptul managementului calitatii totale.

1.1.1. CARACTERISTICI DE CALITATE

Proprietatile sau insusirile unui produs sunt numeroase. Printre acestea exista una care confera calitate produsului, numita caracteristica de calitate. Deosebim astfel, urmatoarele caracteristici de calitate:

a) caracteristici functionale - care sunt legate nemijlocit de utilizarea, unui anumit produs cum ar fi: rezistenta la rupere, indicatorii energetici, precizia prelucrarilor, valoarea nutritiva a unui produs alimentar etc.;

b) caracteristici de material - care se refera la structura materialelor folosite, starea de prelucrare a suprafetelor, dimensiunile geometrice, volumul, greutatea etc.

c) caracteristici psihosenzoriale si sociale - care se refera la latura estetica a produsului (aspect exterior, eleganta culorilor etc.), la aspectele organoleptice (gust, miros), precum si la aspectele legate de exploatarea acestuia (zgomot, confort etc.);

d) caracteristici de fiabilitate, mentenabilitate si disponibili-tate - care se refera la proprietatea produsului de a fi apt pentru utilizare in orice moment al vietii acestuia.

1.1.2. CALIMETRIA

Calimetria - este o ramura a stiintei cu caracter interdisciplinar, care se ocupa cu masurarea si estimarea calitatii produselor. Marea varietate a caracteristicilor de calitate, a conditiilor de fabricatie si de utilizare ale unui anumit produs, face extrem de dificila aprecierea globala a calitatii printr-un singur indicator sintetic. Calitatea produsului este astfel un concept complex, incluzând factori de conceptie, fabricatie si utilizare.

Principalele obiective ale calimetriei sunt:

a) stabilirea tehnologiei, definirea principalelor notiuni utilizate curent in stiinta si tehnica, probleme de evaluare si masurare a calitatii;

b) elaborarea nomenclatorului si a clasificarii indicatorilor de calitate pentru produse si servicii;

c) elaborarea metodelor de determinare si evaluare a diferitelor caracteristici ale calitatii produselor;

d) elaborarea metodelor de optimizare a indicatorilor de calitate.

1.1.3. METODE DE ESTIMARE A CALITATII

Calitate poate fi estimata prin urmatoarele metode :

a) metoda masurarii caracteristicilor - care la rândul ei poate fi directa, atunci când o caracteristica poate fi comparata cu un etalon (dimensiune, greutate, forta etc.), sau indirecta, atunci când valoarea caracteristicii se obtine prin intermediul altor marimi (putere de rupere la un intrerupator, temperatura unei infasurari etc.);

b) metoda compararii indicatorilor sintetici definiti printr-o relatie conventionala intre anumiti parametri. Astfel pentru motoarele electrice de exemplu se poate considera indicatorul definit de puterea nominala Pn, volumul maxim V si masa materialelor componente m :

(1.1)

c) metoda ponderarii defectelor (DEMERITELOR), recomandata pentru produse finite complexe, fabricatie de serie, la productia in loturi etc. Principiul metodei consta dintr-o clasificare a defectelor ( c-critic , p-principal, s-secundar, m-minor) si adaptarea unui sistem corespunzator de ponderi (ác, áp, ás, ám), notând numarul defectelor pe categorii (nc, np, ns, nm), se determina demeritul unui esantion de volum N, cu relatia :

(1.2)

1.1.4. SPIRALA CALITATII

Fiecare produs parcurge diverse etape in timp, dupa o anumita spirala proprie legata de proprietatile calitative, care prezinta 13 puncte semnificative (fig.1.1): 1 - cercetarea stiintifica; 2 - conceptia; 3 - proiectarea si executarea prototipului; 4 - omologarea prototipului si definitivarea documentatiei tehnice; 5 - stabilirea procesului de fabricatie, asigurarea masinilor, sculelor, dispozitivelor si calificarea oamenilor; 6 - aprovizionarea cu materii prime si materiale; 7 - dotarea cu utilaje si aparatura de masura; 8 - procesul de productie propriu-zis; 9 - controlul procesului de productie; 10 - efectuarea de probe si incercari; 11 - livrarea produsului la beneficiar; 12 - confruntarea produsului realizat cu cerintele pietii; 1* - cercetarea stiintifica la un nivel superior.

Fig.1.1 Fig.1.2

1.1.5. CICLUL DE VIATA AL PRODUSELOR

Ciclul de viata al unui produs (fig.1.2) se compune din patru etape :

I - pregatirea fabricatiei ;

II - lansarea fabricatiei ;

III - fabricatia propriu-zisa ;

IV - declin (uzura morala tehnica )

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fiabilitate
    • capitolul-1.doc
    • capitolul-2.doc
    • capitolul-3.doc
    • capitolul-4.doc
    • capitolul-5.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
79 pagini
Imagini extrase:
81 imagini
Nr cuvinte:
13 834 cuvinte
Nr caractere:
87 326 caractere
Marime:
1.42MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!