Caracteristici Generale ale Sistemelor Electroenergetice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INTRODUCERE

Sistemul electroenergetic (SEE) este format din elemente trifazate care asigură producerea, transportul, transformarea, distribuţia şi alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. Sistemul electroenergetic, ca şi componentă a sistemului energetic, prezintă o serie de trăsături specifice, particulare care determină modele şi tehnici de studiu specifice.

În cadrul unui sistem electroenergetic se pot selecta două componente principale:

- Reţeaua pasivă sau reţeaua de transport şi distribuţie a energiei electrice, formată din linii electrice trifazate şi transformatoare, conectate la borne conform schemei de conexiuni;

- Reţeaua elementelor dinamice, formată din elemente active: generatoare sincrone şi receptoarele de energie electrică (consumatori).

Proiectarea, exploatarea şi conducerea operativă a sistemelor electroenergetice au ca principal obiectiv asigurarea funcţionării sigure din punct de vedere tehnic, la un nivel de calitate a energiei electrice corespunzător şi eficiente din punct de vedere economic.

Obiective

Organizarea sarcinilor de lucru

DEFINIREA ŞI STRUCTURA SISTEMULUI ELECTROENERGETIC

Definirea sistemului electroenergetic. Instalaţii de producere a energiei electrice. Instalaţii de transport şi distribuţie a energiei electrice. Instalaţii de utilizare a energiei electrice şi auxiliare

Noţiunea de sistem cunoaşte o largă utilizare în diverse domenii. În sens general, un sistem se defineşte ca fiind o grupare de elemente organizate astfel încât să execute, la comandă, o funcţie determinată. Definiţia înglobează o mare varietate de sisteme: fizice (sisteme de telecomunicaţii, de transport, procese de fabricaţie), economice (distribuirea de produse, servicii) sau biologice.

Sistemul energetic reprezintă ansamblul activităţilor de producere, transport şi consum a energiei de toate formele, organizate pe un anumit teritoriu. Sub acest ultim aspect, se poate vorbi despre sisteme energetice regionale, naţionale şi continentale. Producerea si consumul de energie sunt procese de transformare a energiei dintr-o formă în altă formă.

Energia primară reprezintă forma sub care energia se găseşte în natură: energia combustibililor fosili, energia hidraulică a apei, energia eoliană, energia solară, energia nucleară.

Energia utilă denumeşte formele sub care omul utilizează energia, diferite de formele în care aceasta se găseşte în natură: energia termică, energia mecanică, energia radiantă, energia chimică.

În procesul de transformare a formelor de energie primară în energie utilă se utlilizează forme de energie intermediară, cum este energia electrică cu o serie de proprietăţi care devin avantaje faţă de alte forme de energie:

- Se obţine uşor din alte forme de energie;

- Se transformă uşor şi cu randamente ridicate în alte forme de energie;

- Se transmite economic şi practic instantaneu la distanţe mari;

- Este o formă de energie curată, fără impact major asupra mediului ambiant;

- Se distribuie la un număr mare de consumatori de puteri diferite cu ajutorul reţelelor electrice.

Energia electrică este forma de energie intermediară care se poate transforma în toate formele de energie utilă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracteristici Generale ale Sistemelor Electroenergetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 078 cuvinte
Nr caractere:
25 607 caractere
Marime:
641.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!