Triplorul de Tensiune

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Memoriu justificativ pagina 1
Capitolul I
Surse de alimentare liniare. pagina 2
Capitolul II
Componente ale unui triplor de tensiune pagina 7
II.1.Diode pagina 7 II.2.Condensatore pagina 11
Capitolul III
Multiplicatoarele de tensiune pagina 13
Capitolul IV
Dubloare de tensiune pagina 14
IV.1. Dublorul Latour pagina 14
IV.2. Dublorul Schenkel pagina 15
Capitolul V
Triploare şi Cvadruploare de tensiune pagina 16
V.1 Triplorul de tensiune Schenkel pagina 16
V.2. Cvadruplorul de tensiune Schenkel pagina 17
V.3. Triplorului de tensiune Latour pagina 18 V.4. Cvadruplorului de tensiune Latour pagina 18
Capitolul VI
Normele de Protectie a Muncii in
Laboratorul de Electronica Aplicata pagina 19
CapitolulVII
Bibliografie pagina 20

Extras din curs:

Memoriu justificativ

Aplicaţiile curentului electric în viaţa de zi cu zi sunt foarte diversificate , neexistând practic domeniu al activităţilor umane unde să nu fie prezent sub o forma sau alta

Câteva din aplicaţiile curentului electric se găsesc în următoarele domenii :

1. Iluminatul electric, atât pentru nevoile de producţie cât şi pentru iluminatul public, iluminatul interior al locuinţelor, a spaţiilor de învăţământ şi administraţie, etc.

2. Acţionările electromecanice, prin intermediul motoarelor electrice pentru majoritatea maşinilor unelte ( strung , maşină de găurit , maşină de frezat , raboteza , instalaţii de ridicat şi de transport ) , a agregatelor de pompare a unor lichide , a acţionării compresoarelor , a antrenării benzilor transportoare etc.

3. Transportul electric , uzinal si rutier respectiv pe căi ferate.

4. Radiocomunicaţiile si televiziunea , atât cea pentru marele public cât şi cea utilizată în comunicaţii speciale sau televiziunea cu circuit închis pentru urmărirea proceselor din mediul toxic sau periculos , pentru pază , pentru investigaţii în medicină , etc.

5. Automatizarea şi robotizarea proceselor industriale şi aplicarea tehnici de calcul electronic în diferite procese de cercetare şi industrie.

Este de la sine înţeles că pentru a putea fi folosit în atâtea aplicaţii , curentul electric trebuie să fie produs în permanenţă ( majoritar este produs de termocentralele şi hidrocentralele sistemului energetic ). De la locul de producere energia electrică este transportată prin linii de transport , în prealabil , tensiunea fiind ridicată printr-o staţie de transformare ridicătoare de tensiune şi distribuită spre consumatori prin reţeaua de distribuţie alimentată prin intermediul staţiilor de transformare coborâtoare de tensiune , posturi de transformare şi puncte de distribuţie

Pentru fiecare domeniu de activitate există anumite particularităţi ale echipamentelor şi circuitelor folosite : în decurs timpului s-au considerat curenţi tari cei de ordinul zecilor de amperi la tensiuni de ordinul sutelor de volţi şi curenţi slab, specifici telecomunicaţiilor, radiotehnicii şi instalaţilor de semnalizare, comandă şi protecţie, care de regulă sunt sub un amper şi cu tensiuni de ordinul zecilor de volţi

Utilizarea pe scară largă a energiei electrice nu este posibilă fără respectarea normelor de tehnica securităţii muncii şi PSI Nerespectarea lor poate duce la apariţia unor accidente grave : incendii, avarii , arsuri sau electrocutări mortale

Lucrarea de faţă care are ca temă triplorul de tensiune

Capitolul I

Surse de alimentare liniare

In momentul actual, sursele de alimentare liniare sint mai rar utilizate. In locul acestora se folosesc surse in comutatie care au randamente mai bune si pret mai scazut mai ales in cazul puterilor mari. Totusi, sursele liniare prezinta o serie de avantaje dintre care pot fi mentionate:

• fiabilitate sporita;

• zgomot redus pe tensiunile furnizate;

• perturbatii de inalta frecventa aproape inexistente;

• separare excelenta a consumatorului de retea.

Din aceste motive, sursele liniare sunt recomandate pentru alimentarea circuitelor cu consum redus (de pina la 10..25W) sau a acelora care sint sensibile la zgomote (amplificatoare audio, receptoare radio, etc.).

In continuare voi prezenta doua tipuri de astfel de surse cit si modul in care se calculeaza componentelor.

Sursa simpla de tensiune

Sursele simple genereaza o singura tensiune de alimentare. Schema unei astfel de surse este urmatoarea:

Schema sursei de tensiune

Se utilizeaza un transformator pentru reducerea tensiunii retelei de alimentare la o valoare convenabila. Pentru dimensionarea transformatorului este necesar calculul tensiunii si curentului pe care acesta trebuie sa o furnizeze in secundar. Modalitatea de calcul este destul de complicata si va fi explicata ulterior.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Triplorul de Tensiune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 500 cuvinte
Nr caractere:
18 792 caractere
Marime:
375.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!