Instalații Electrice de Joasă Tensiune pentru Utilizări Speciale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pe lângă marea majoritate a receptorilor de energie electrica există o mică parte care se înscrie în categoria utilizărilor speciale pentru:

- alimentarea pompelor şi robinetelor de incendii;

- ascensoare;

- balizajul optic;

- firme şi reclame luminoase;

1. INSTALAŢII ELECTRICE PENTRU ALIMENTAREA

POMPELOR ŞI ROBINETELOR DE INCENDIU.

Alimentarea cu energie electrică a tabloului de distribuţie al staţiei pompelor de incendiu şi al robinetelor de incendiu se realizează astfel:

a) Pe o singură cale de alimentare racordată la un post de transformare, la o centrala electrică, la reţeaua de joasă tensiune a furnizorului de energie electrică sau la cofretul sau tabloul general de distribuţie al unei clădirii.

Tablourile de distribuţie ale staţiilor pompelor şi robinetelor de incendiu se alimentează aplicându-se una din variantele de racordare de mai sus aleasă după caz în urmatoarele situaţii:

- la consumatorii la care se prevăd pompe de incendiu de rezervă;

- la consumatorii la care, se prevăd pompe de incendiu de rezervă şi soluţii de asigurare în primele 10 minute de la darea semnalului de alarmă a unui debit redus de apă, până la punerea în funcţiune a unor mijloace neelectrice de acţionare, cum sunt de ex. motopompe, pompe cu abur, etc.

- la consumatorii la care se prevăd pompe de incendiu de rezervă şi fac parte din următoarele categorii de clădiri civile:

- blocuri de locuinţe cu înalţimea de cel mult 45m (măsurată de la nivelul terenului accesibil vehiculelor de intervenţii până la pardoseala ultimului cat folosit);

- clădiri pentru birouri cu înălţimea de cel mult 28m, dacă densitatea sarcinii termice este sub 67 MJ/mp(16000 kcal/mp);

- clădiri de gradul I şi II de rezistenţă la foc pentru cinemaografe, cluburi, săli de spectacole, săli de întruniri, de gimnastică şi de sport cu o capacitate mai mică de 400 locuri. În aceleasi condiţii se alimenteaza şi robinetele de incendiu acţionate electric.

b) Pe două căi de alimentare independente, dintre care una racordată în condiţiile de la punctul a), iar cea de a doua , la o sursa de intervenţie cu intrare automată în functiune.

Se prevăd obligatoriu cu o astfel de alimentare cu energie electrică, tablourile de distribuţie ale pompelor de incendiu şi ale robinetelor de incendiu la:

- clădirile înalte, cu excepţia celor menţionate anterior;

- teatrele având capacitate peste 600 de locuri;

- sălile aglomerate, altele decât teatrele, având capacitatea de peste 1500 locuri;

- spitale;

- studiourile TV;

- combinatele chimice şi petrochimice;

- rafinăriile cu capacitate de prelucrare de peste 1.000.000 de tone anual;

- depozite de categoria I-a pentru hidrocarburi sau alte lichide combustibile;

- centralele electrice inclusiv cele hidroelectrice subterane cu puteri instalate de peste 100MW/unitate.

Aplicarea şi în alte cazuri decât cele de mai sus a soluţiei de alimentare de la punctul b) este posibilă cu acordul investitorului.

În toate cazurile în care se prevăd pompe de incendiu de rezervă trebuie să se asigure trecerea automată de pe electropompa activă, la căderea acesteia, pe electropompa de incendiu de rezervă .

Tabloul de distribuţie al staţiei pompelor şi robinetelor de incendiu se alimentează din cofretul sau tabloul general al unei clădiri numai dacă acestea sunt amplasate astfel încât funcţionarea lor nu este periclitată în caz de incendiu la clădirea respectivă. Se consideră că amplasarea satisface aceste condiţii dacă tablourile sau cofretele sunt instalate în exteriorul clădirii respective, în construcţii independente de gradul I sau II de rezistenţă la foc sau în interiorul clădirii în încăperi speciale cu

acces uşor din exterior şi separate de restul clădirii prin elemente de compartimentare din materiale incombustibile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalatii Electrice de Joasa Tensiune pentru Utilizari Speciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 561 cuvinte
Nr caractere:
13 573 caractere
Marime:
105.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!