Câmp magnetic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In electrostatica si electrocinetica s-au studiat aspectele campului electric. Acum se vor studia aspectele campului magnetic. Cele doua campuri electric si magnetic se conditioneaza direct si reciproc formand campul electromagnetic

Experimental se constata ca in lipsa unui tratament termomecanic si la stare electrostatica nula, cristalele naturale de magnetita au proprietatea ca intre ele si asupra corpurilor din fier, cobalt, nichel sau aliaje ale acestora, se exercita forte si cupluri. In aceste conditii se spune ca sistemul format de cristalele de magnetita este in stare de magnetizare si ca in regiunea din spatiu, susceptibila de a exercita in ea asupra corpurilor forte si cupluri de aceasta natura, exista camp magnetic.

Campul magnetic mai poate fi stabilit si de conductoare parcurse de curent de conductie, de corpurile incarcate cu sarcini electrice aflate in miscare si de fluxul electric variabil in timp.

Campul magnetic produs de substantele magnetizate se numeste camp magnetostatic (in acest regim marimile de stare nu variaza in timp si nu au loc transformari de energie).

Campul magnetic produs de curentul continuu ce trece prin conductoare, este un camp magnetic stationar ( marimile de stare nu variaza in timp dar au loc transformari de energie) Daca curentul e variabil in timp (marimile de stare variaza in timp), campului magnetic i se asociaza inseparabil campul electric si impreuna se conditioneaza reciproc, alcatuind campul electromagnetic. Campul magnetic este campul electromagnetic considerat din punctul de vedere al proprietatilor lui magnetice Fenomenul test pentru detectarea speciei de marimi care caracterizeaza campul magnetic in vid consta din exercitarea de forte si cupluri asupra corpurilor incarcate cu sarcini electrice in miscare , asupra corpurilor magnetizate, sau asupra conductoarelor parcurse de curent electric de conductie situate in camp magnetic. Practic acestea definesc sursele campului magnetic

Explorarea campului magnetic in vid se poate face fie cu ajutorul unui corp de proba incarcat cu sarcina electric si aflat in miscare, fie cu ajutorul unui corp de proba, constituit dintr-o bucla de curent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Camp magnetic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 686 cuvinte
Nr caractere:
38 890 caractere
Marime:
589.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
camp magnetic, Fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!