SDTA parțial și copiute

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. NAVIGAŢIA AERIANĂ – NOȚIUNI INTRODUCTIVE

1.1. Definiție

Navigaţia aeriană – ştiinţa ce se ocupă cu metodele şi mijloacele cele mai eficiente pentru asigurarea deplasării aeronavelor în spaţiul aerian în condiţii de deplină securitate a zborului.

Pentru a se putea realiza deplasarea este necesară menținerea aeronavei pe traiectul obligat și cunoașterea permanentă a poziției acesteia în spațiu, coordonate, direcție de zbor, viteză, înălțime și timp calculat între anumite repere.

1.2. Metodele navigației aeriene

Există mai multe metode de realizare a navigației aeriene, și anume:

- Metoda navigației observate – constă în determinarea poziției aeronavei comparând reperele de pe sol cu semnele convenționale de pe hartă.

- Metoda navigației estimate – constă în determinarea poziției aeronavei după diferite instrumente de la bord, efectuând unele calcule.

- Metoda navigației radioelectrice – constă în determinarea poziției aeronavei folosind mijloacele electronice ale aeronavei și/sau mijloace externe acesteia (amplasate pe sol sau sateliți).

- Metoda navigației astronomice – constă în determinarea poziției aeronavei după aștrii de pe bolta cerească, cu ajutorul anumitor instrumente optice de la bordul aeronavei.

- Metoda navigație inerțiale – constă în determinarea poziției aeronavei (și a tuturor celorlalte elemente de zbor) plecând de la principiul determinării accelerației ce ia naștere pe cele 3 axe ale aeronavei.

- Metoda navigației izobarice – constă în determinarea poziției aeronavei pornind de la diferența indicațiilor de înălțime citite pe altimetrul barometric și radioelectric.

1.3. Tipuri de coordonate utilizate în navigația aeriană

1.3.1. Coordonate geografice

Coordonate geografice: determinarea poziției aeronavei față de suprafață terestră, originea măsurătorilor fiind planul meridianului Grrenwich și planul ecuatorului. Coordonatele geografice se exprimă în grade, minute și secunde sexagesimale de latitudine și longitudine.

Longitudinea = Unghiul diedru format între planul meridianului Greenwich și planul meridianului ce trece prin punctul considerat, sau unghiul format între proiecțiile pe planul Ecuatorului a punctului considerat și a unui punct aflat pe meridianul 0.

Latitudinea = Unghiul format între planul ecuatorului și direcția de la centrul Pământului spre acel punct.

Diferenţa de latitudine = arcul de meridian cuprins între paralela punctului de plecare şi paralela punctului de sosire;

- dacă avionul se deplasează spre nord în raport cu paralela locului de plecare

- dacă avionul se deplasează spre sud în raport cu paralela locului de plecare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • SDTA Partial si Copiute
    • 2013_SDTA_Partial complet.docx
    • 2013_SDTA_Partial copiute.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
16 530 cuvinte
Nr caractere:
84 738 caractere
Marime:
4.20MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!