Protocoale de Comunicații

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Introducere

O reþea de calculatoare este formatã dintr-un grup de calculatoare autonome si periferice care partajeazã resursele. O retea de calculatoare reprezintã un ansamblu de calculatoare interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie în scopul utilizãrii in comun de cãtre un numãr foarte mare de utilizatori - chiar la nivel mondial - a tuturor resurselor fizice, logice si informationale asociate calculatoarelor din retea.

Se spune despre douã calculatoare cã sunt interconectate dacã sunt capabile sã schimbe informatie (date) sau date între ele. În mod curent termenul retea înseamnã un set de calculatoare si periferice (imprimante, plotere, modemuri, scanere, etc) ce sunt conectate împreunã. Conectarea poate fi directã (printr-un cablu) sau indirectã (printr-un modem, de exemplu). Dispozitivele diferite dintr-o retea comunicã între ele pe baza unui se predefinit de legi. Dispozitivele dintr-o retea pot fi în aceeasi încãpere sau împãrtite într-o clãdire. Ele pot fi însã si despãrtite de mai multi kilometri si conectate prin diverse mijloace. Dispozitivele unei retele pot sã fie, de asemenea, împrãstiate în lume si conectate între ele cu medii de comunicare pe distante mari. Organizarea retelei (dispozitivele din retea si maniera în care ele sunt conectate) este denumitã topologia retelei. Topologia se referã la configuratia spatialã a retelei, la modul de interconectare si ordinea existentã între componentele retelei. Topologia unei retele poate determinã si modul de comunicare a calculatoarelor în retea.

Scopul utilizãrii retelelor de calculatoare sunt:

- Împãrtirea resurselor (fizice, logice, date): Scopul este de a face toate programele, echipamentele si în special datele disponibile pentru oricine din retea, indiferent de localizarea fizicã a resursei si a utilizatorului.

- Cresterea fiabilitãtii: fisierele pot fi copiate pe douã sau trei masini, astfel încât, dacã una dintre ele nu este diponibilã (datoritã unei defectiuni hardware), pot fi utilizate celelalte copii.

- Reducerea costurilor: Calculatorele mici au un raport pret/calitate mult mai bun decât cele mari. Sistemele mari de calcul sunt mult mai rapide decât calculatoarele personale, dar costã de o mie de ori mai mult. Acest dezechilibru i-a determinat pe mai multi proiectanti sã construiascã sisteme formate din calculatoare personale, câte unul pentru fiecare utilizator, datele din retea fiind pãstrate pe unul sau mai multe servere de fisiere partajate.

- Scalabilitate: Reprezintã posibilitatea ca, odatã cu volumul de muncã, sã creascã treptat si performanta sistemului prin adãugarea de noi procesoare.

2 Protocoale de comunicatii CURS nr.1

- Mediu de comunicare între oameni: O retea de calculatoare poate furniza o mediu de comunicare puternic între oameni aflati la mare distantã unii de altii.

- Acces la informatii de la distantã: O aplicatie reprezintã accesul la institutii financiare. Multi oameni îsi plãtesc electronic taxele si îsi administreazã electronic conturile bancare si investitiile. A devenit de asemenea popularã practica de a face cumpãrãturi de la domiciliu, cu posibilitatea de a studia cataloagele on-line a mii de firme.

- Comunicarea rapidã prin posta electronicã

- Întâlniri virtuale (teleconferinte, videoconferinte, etc.)

- Învãtãmânt la distantã

- Comert electronic, etc.

2. Tipuri de retele

În functie de criteriul de clasificare care se are în vedere existã mai multe tipuri de retele de calculatoare. Criteriile cele mai des utilizate în clasificarea retelelor sunt:

Dupã tehnologia de transmisie:

- retele cu difuzare (broadcast); sunt acele retele care au un singur canal de comunicatie care este partajat (este accesibil) de toate calculatoarele din retea. Acest mod de transmitere este caracteristic retelelor LAN.

- retele punct - la - punct; sunt acele retele care dispun de numeroase conexiuni între perechi de calculatoare individuale. Pentru a ajunge de la calculatorul sursã la calculatorul destinatie, un pachet s-ar putea sã fie nevoit sã treacã prin unul sau mai multe calculatoare intermediare.

Dupã scara la care opereazã reteaua (distanta):

- retele locale LAN (Local Area Network): sunt în general retele private localizate într-o singurã clãdire sau într-un campus de cel mult câtiva kilometri.

- retele metropolitane MAN (Metropolitan Area Network): reprezintã o extensie a retelelor LAN si utilizeazã în mod normal tehnologii similare cu acestea. Aceste retele pot fi atât private cât si publice. O retea MAN contine numai un cablu sau douã, fãrã sã continã elemente de comutare care dirijeazã pachetele pe una dintre cele câteva posibile linii de iesire. Un aspect important al acestui tip de retea este prezentã unui mediu de difuzare la care sunt atasate toate calculatoarele. Aceste retele functioneazã, în general, la nivel de oras.

- retele de arie întinsã WAN (Wide Area Network): sunt acele retele care acoperã

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protocoale de Comunicatii
    • PC-1_v2012.pdf
    • PC-2_v2012.pdf
    • PC-3.pdf
    • PC-4.pdf
    • PC-5.pdf
    • PC-6.pdf
    • PC-7.pdf
    • PC-8.pdf
    • PC-9_2011-v2012.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
166 pagini
Imagini extrase:
167 imagini
Nr cuvinte:
51 502 cuvinte
Nr caractere:
275 952 caractere
Marime:
6.57MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Gal Ianos
Sus!