Programare structurată - structuri de control VBA

Previzualizare curs:

Extras din curs:

O introducere în programare

Un program de calculator este o listã de instructiuni care spun unui calculator ce sarcini are de îndeplinit. Calculatorul ruleazã instructiunile pânã când ajunge la sfârºitul programului. Fiecare linie dintr-un program este, de obicei, o singurã comandã pe care calculatorul trebuie sã o execute, cum ar fi adunarea a douã numere. Cu o succesiune de comenzi calculatorul poate realiza mai multe: bilantul unui carnet de cecuri, tipãrirea unui document, desenarea de imagini.

Programul de calculator (program sursã) poate fi scrise în limbaje diferite. Calculatoarele înteleg numai limbajul maºinã (program obiect) – un ºir de biti. Limbajele de programare ca BASIC (limbaj procedural simplu, creat în 1964) permit oamenilor sã scrie programe într-un limbaj asemãnãtor limbii engleze. Unele limbaje de calculator, cum ar fi câteva versiuni de BASIC, convertesc treptat un program în limbajul maºinã, pe mãsurã ce programul ruleazã, folosind ceea ce se numeºte interpretor. Alte limbaje, cum ar fi Pascal ºi C, folosesc un compilator pentru a converti integral programul, înainte de a-l rula. Un compilator transformã programul într-un fiºier executabil (.exe) care poate fi rulat în mod direct. Cu câteva exceptii, majoritatea limbajelor de programare ale calculatoarelor sunt însotite de un compilator. În orice caz, toate programele pot sã fie citite de oameni ºi trebuie sã fie convertite în limbaj maºinã, pentru a putea fi interpretate de calculator.

Existã multe limbaje de programare: Pascal, C, Fortran, Oracle, FoxPro, Java, Basic. La fel, existã multe versiuni ale limbajului Basic. Versiunile mai vechi de DOS (dinainte de 5.0) aveau o versiune de Basic inclusã, numitã GW-Basic. Versiunile mai noi de DOS includ QBasic. Toate aceste pachete de programe permit crearea programelor de calculator cu BASIC, dar ele implementeazã limbajul BASIC putin diferit. În Windows este implementat limbajul Visual Basic care permite scrierea unor aplicatii Windows.

Adesea, numele limbajului BASIC este ortografiat cu litere mici (Basic). Cu toate acestea, BASIC ºi-a fãcut de fapt debutul ca un acronim, reprezentând prescurtarea de la Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code (codul de instructiuni simbolice generale pentru începãtori). Ca limbaj de programare, Visual Basic este un dialect BASIC. El este logic, seamãnã cu limba englezã ºi este uºor de înteles. Fiind un mediu de programare vizualã, acesta permite programatorilor sã asambleze vizual programul, într-o fereastrã, folosind componentele dintr-o cutie cu instrumente (toolbox) utile pentru realizarea aplicatiilor. Printre aceste instrumente se includ: un editor de texte pentru scrierea programului sursã, un compilator pentru limbaj ºi alte facilitãti pentru testarea ºi verificarea aplicatiei (de natura depanatoarelor). Prof. univ. Emil Cosma

O introducere în programare

Conventii (pentru redactare):

Simbol

Semnificatie

Observatii

Indicatii, mentiuni

Aplicatii

Rezumat

În descrierea limbajului de programare Visual Basic se utilizeazã urmãtoarele notatii:

[ ] - elementul este optional;

| - variantã;

<tip> - tip de datã;

<valoare> - valoarea unei constante, a unei variabile sau a unei expresii;

<expresie> - expresie oarecare;

<conditie> - conditie (expresie logicã).

Editorul de programe Basic coloreazã cuvintele pentru a facilita detectarea lor. Sunt câteva culori implicite: verde pentru comentarii, albastru pentru cuvintele-cheie, negru pentru elemente definite de utilizator (variabile ºi constante). În particular, se va utiliza simbolul , atunci când o linie de program depãºeºte lungimea unui rând de text.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Programare Structurata - Structuri de Control VBA.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
101 pagini
Imagini extrase:
101 imagini
Nr cuvinte:
20 308 cuvinte
Nr caractere:
128 203 caractere
Marime:
2.84MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Prof. univ. Emil Cosma
Sus!