Post de Transformare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

POSTURI DE TRANSFORMARE SI PUNCTE DE DISTRIBUTIE

Alimentarea receptoarelor în instalatiile electrice de joasa tensiune, conform figurilor 3.5.3 si 3.5.4, implica prezenta unui post de transformare si a mai multor puncte de distributie.

9.1. Postul de transformare

Asa cum s-a precizat în § 3.5.2, postul de transformare contine cel putin un transformator (în cazul distributiei fara rezerva) cu echipamentul primar si secundar aferent.

Transformatorul MT/JT are înfasurarea secundara conectata în stea cu neutrul accesibil, permitând dezvoltarea unei retele de distributie a consumatorului cu tensiunea 3x380/220 V sau 3x400/230 V. În cazul retelei cu tensiunile nominale 3x380/220 V, transformatorul este conceput sa furnizeze în secundar tensiunile 3x400/230 V. Se utilizeaza atât transformatoare în ulei, cât si transformatoare uscate, cu racire naturala libera.

Puterile aparente nominale apartin uzual gamei : 100, 160, 250, 400, 630, 1000, 1600 kVA.

Determinarea unor marimi caracteristice în functionarea retelei (curenti de scurtcircuit si curenti de defect, caderi de tensiune) necesita cunoasterea impedantei interne a transformatorului.

Impedanta interna a transformatorului poate fi calculata precis pornind de la schema echivalenta completa a transformatorului monofazat. În cazul transformatorului considerat ca sursa de alimentare în reteaua de joasa tensiune, o metodologie de calcul simplificata are la baza figura 3.6.1, conform careia transformatorul real poate fi considerat descompus într-un transformator ideal a carui tensiune secundara ramâne constanta (atât timp cât tensiunea primara se mentine constanta, cazul retelei cu S ® ¥) si o impedanta ZT = RT + jXT. concentrata numai în înfasurarea secundara a transformatorului ideal si legata în serie cu aceasta.

Considerând aceeasi putere aparenta ST pentru ambele înfasurari (primara si secundara), impedanta interna ZT si componentele ei RT si XT (exprimate în W/faza) pot fi determinate pe baza încercarii la scurtcircuit a transformatorului, conform figurii 9.1.1 (pentru o faza), din care rezulta tensiunea de scurtcircuit pe faza Uscf (sau, în procente, uscf%) si pierderile în scurtcircuit pe faza Pscf:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Post de Transformare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 032 cuvinte
Nr caractere:
6 554 caractere
Marime:
93.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!