Legea Inducției Electromagnetice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

punct, fata de un sistem de referinta in raport de care acel punct este fix si mai este cunoscuta sub denumirea de : Prima ecuatie a lui Maxwell. Se enunta astfel: In orice regim, in orice moment, pentru orice punct, fata de un sistem de referinta in raport de care acel punct este fix, rotorul intensitatii campului magnetic din punctul respectiv este egal cu suma dintre densitatea curentului electric de conductie si densitatea curentului electric de deplasare, din punctul considerat.

3.10.2. Cazuri particulare

a. Cazul regimului stationar

In acest caz, prin definitie, este constant in timp, si relatiile (3.119), (3.122), (3.124) devin:

(3.126)

(3.127)

(3.128)

Relatia (3.126) sau (3.127) este forma globala a legii circuitului magnetic pentru regimul stationar. Mai este cunoscuta si sub denumirea de "Teorema lui Ampere" si are urmatorul enunt:

In orice regim stationar, pentru orice linie inchisa, fata de un sistem de referinta in raport de care acea linie este fixa tensiunea magnetomotoare in lungul acelei linii este egala cu solenatia sau cu intensitatea curentului electric de conductie prin orice suprafata marginita de linia respectiva.

Relatia (3.128) este forma locala a legii circuitului magnetic pentru regimul stationar si are urmatorul enunt:

In regim stationar, fata de un sistem de referinta, in raport de care punctele unui domeniu sunt fixe, rotorul intensitatii campului magnetic din orice punct al domeniului este egal cu densitatea curentului electric de conductie din punctul respectiv.

Cele de mai sus permit sa se traga concluzia ca in regim stationar, campul magnetic intr-un domeniu poate aparea numai daca in acel domeniu sau in vecinatatea sa se afla unul sau mai multe corpuri parcurse de curenti electrici de conductie.

b. Cazul regimului cvasistationar

Fie un domeniu al carui puncte sunt fixe in raport de u corp de referinta. Pentru orice regim nestationar, fata de u astfel de corp de referinta, pentru orice linie inchisa ? si petru orice suprafata S? marginita de ea, continute in domeniul considerat, expresia matematica a formei globale a legii circuitului magnetic trebuie scrisa astfel:

(3.129)

De asemenea, pentru orice punct al domeniului expresia matematica a formei locale a legii circuitului magnetic trebuie scrisa:

(3.130)

unde:

(3.131)

In relatiile de mai sus sunt intensitatea campului magnetic, respectiv elementul de linie dintr-un punct oarecare a lui ?, iar , sunt: densitatea curentului electric de conductie, densitatea curentului electric de deplasare, inductia electrica, respectiv elementul de suprafata, toate dintr-un punct oarecare a lui S?.

Regimul nestationar al fenomenelor electromagnetice din domeniul considerat se numeste cvasistationar, daca pentru orice moment, se poate neglija densitatea curentului electric de deplasare fata de densitatea curentului electric de conductie, din orice punct al domeniului.

Cu alte cuvinte, in domeniul considerat exista un regim cvasistationar, daca pentru un punct oarecare al domeniului si pentru orice moment t este satisfacuta inegalitatea:

JD ?? J (3.132)

In acest caz se poate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legea Inductiei Electromagnetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
14 059 cuvinte
Nr caractere:
73 736 caractere
Marime:
155.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
fenomene, curent electric, densitate
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!