Istoria Telefonului Mobil

Extras din curs:

Conceptul de telefon mobil a devenit, în zilele noastre, o necesitate, un argument pentru comunicare, dar si un pas decisiv către a fi sociabil.

Dacă, la originea sa, terminalul mobil însemna să scoţi din buzunar aproape 4.000 de dolari pentru a-l avea, dar şi o forţă în braţ pentru a susţine greutatea aparatului de peste un kilogram, în zilele noastre totul se reduce la idei futuriste la care ne uitam cu jind, în urmă cu peste 30 de ani, în seriile SF 'Războiul stelelor' sau 'Star Trek.

Revoluţia tehnologică în materie de telefonie mobilă a început în regiunea nordică a Globului, în Suedia, în urmă cu 104 ani, când afaceristul Lars Magnus Ericsson instalează un dispozitiv wireless pe propria maşină.

Anul 1910 poate fi considerat, astfel, punctul de start pentru telefonul mobil, fiind momentul în care inventatorul aparatului se conectează la reţeaua de telefonie naţională.

În anul 1947, cercetătorii americani Douglas H. şi W. Rae Young pun bazele unor zone de contact celulare /relee, n.r./ menite să îmbunătăţească, categoric, eficacitatea convorbirilor.

Primul telefon portabil creat de către sovietici îşi face apariţia în anul 1957, fiind o "operă" a radio-inginerului Leonid Kuprianovici.

"Portabilul" a fost botezat LK-1, iar denumirea generică era de "Radiofon". Mobilul, care cântărea aproape 3 kg, era prevăzut cu o antenă, o rotiţă pentru formarea numerelor şi putea comunica cu o staţie-bază pe o rază de până la 30 km. 

Atestarea primului telefon mobil, destinat exclusiv convorbirilor între două persoane ce folosesc aparate similare, survine în data de 3 aprilie 1973, în SUA. 'Vinovat' pentru acest pas este Martin Cooper, unul dintre managerii companiei Motorola. Acesta a iniţiat, în premieră, un apel de pe telefonul mobil, iar la capătul firului s-a aflat însuşi Joel Engel, rivalul lui Cooper de la compania Bell Labs, cunoscută, astăzi, sub numele Alcatel-Lucent.

În debutul anilor '80, Motorola DynaTAC devine primul telefon mobil atestat de către o autoritate competentă pentru a fi comercializat la scară largă. Aparatul cântărea aproape 1 kg, iar timpul de încărcare a acumulatorului era de până la 10 ore.

Din 1983 şi până în 1989, mai sunt fabricate cinci modele DynaTAC, şi aproape de intrarea în anii 1990, este dezvăluit Motorola MicroTAC, telefon care era livrat, în premieră, cu o staţie fixă de încărcare /docker/, în timp ce tastatura putea fi acoperită de o clapetă

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Telefonului Mobil.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
1.14MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Neam Liviu
Sus!