Inducția Magnetică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pentru orice linie de camp magnetic, unul dintre cele doua sensuri se desemneaza ca fiind sensul de referinta sau sensul pozitiv al acelei linii de camp magnetic si se reprezinta printr-o sageata pusa in lungul liniei respective.

In fig.2.14, s-a considerat o linie de camp magnetic de o forma oarecare pe are s-au ales doua puncte notate cu A si C iar cu s-au notat inductiile magnetice din A, respectiv din C. Dupa ce s-a ales un sens de referinta si s-a reprezentat asa cum se vede din figura, prin punctele A si C s-au dus tangentele la linie. Inductiile magnetice s-au desenat dupa tangentele duse in A, respectiv in C, orientate in sensul de referinta in lungul liniei.

Desi, liniile de camp magnetic nu au o existenta reala, prin cunoasterea formei liniei de camp magnetic, ce trece printr-un punct, este determinata tangenta dusa in acel punct la linie. Aceasta fiind chiar dreapta suport a inductiei magnetice din acel punct mai trebuie determinata doar valoarea acesteia, ce implica un volum de calcul mai redus.

Fig.2.14.

Se spune ca intr-un domeniu exista un camp magnetic uniform sau omogen, daca in fiecare moment concret, inductia magnetica are aceeasi valoare cocreta in fiecare punct al domeniului. In acest caz liniile de camp magnetic sunt drepte paralele intre ele, ce au ca directie si ca sens de referinta chiar directia si sensul de referinta al inductiei magnetice, din orice punct al domeniului.

Campul magnetic din domeniu este neuniform sau neomogen daca, in fiecare moment concret, inductia magnetica se schimba de la un punct la altul.

Se vorbeste despre un camp magnetic constant in timp, daca, inductia magnetica din fiecare punct al domeniului are, in orice moment concret, aceeasi dreapta suport si aceeasi valoare. Se spune ca in domeniul respectiv exista un camp magnetic variabil in timp daca, inductia magnetica, din fiecare punct al domeniului, se schimba de la un moment concret la altul.

Relatia (2.82) este utilizata pentru a trage concluzia ca, ori de cate ori un corp incarcat cu sarcina electrica se afla intr-un camp maganetic si corpul se afla in miscare fata de un corp de referinta in raport de care se localizeaza in spatiu punctele domeniului respectiv, campul magnetic exercita asupra corpului forte, ce se numesc forte Lorenz. Daca corpul este punctiform si in general, se afla intr-o pozitie oarecare din cursul miscarii ce o

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inductia Magnetica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 470 cuvinte
Nr caractere:
23 182 caractere
Marime:
50.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
camp magnetic, inductie, tensiune
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!