Electronică de putere

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 1

REDRESOARE NECOMANDATE

1.1. INTRODUCERE

Orice aparat electronic, pentru o bună funcţionare, are nevoie de tensiuni continue de alimentare de diferite valori. Funcţionarea corectă a aparaturii depinde în mare măsură de calitatea şi performanţele surselor ce produc tensiunea continuă de alimentare. Tensiunea continuă de alimentare se obţine prin conversia tensiunii alternative din reţeaua de distribuţie cu frecvenţa de 50 Hz. Această conversie se realizează cu ajutorul circuitelor de redresare, care au proprietatea de conductibilitate unidirecţională, permiţând obţinere unui curent a cărui sens este dinspre reţeaua de alimentare spre consumator. Conversia energiei de c.a. în energie de c.c. se face cu ajutorul a două tipuri de redresoare:

- redresoare necomandate;

- redresoare comandate.

În acest capitol se vor analiza sistemele de redresare necomandată, pornind de la configuraţiile cele mai simple, cele monofazate şi terminând cu cele de mare putere, cele polifazate. De asemenea, se vor prezenta câteva variante de circuite de filtrare folosite în sistemele de redresare.

1.2. REDRESOARE MONOFAZATE, MONOALTERNANŢĂ

Funcţionarea redresorului monofazat monoalternanţă este determinată, în principal, de tipul circuitului de sarcină folosit. Un astfel de redresor are schema electrică prezentată în figura 1.1, unde transformatorul

a) b)

Fig.1.1. Redresor monofazat monoalternanţă: a) schema electrică;

b) caracteristica diodei.

de alimentare este un transformator coborâtor de tensiune, cu un raport de transformare , cu rezistenţa înfăşurărilor , respectiv , iar CS reprezintă circuitul de sarcină. Considerând dioda redresoare ca un comutator ideal, funcţionarea redresorului este dependentă de natura circuitului de sarcină. Deosebim următoarele cazuri:

a)CIRCUIT DE SARCINĂ PUR REZISTIV

a)

b)

Fig.1.2. a)Schema echivalentă a secundarului. b) Tensiunea redresată.

În figura 1.2 se prezintă schema echivalentă a redresorului pentru intervalul de timp cât dioda conduce. Alternanţa pozitivă a tensiunii produce un curent prin diodă şi rezistenţa de sarcină. Alternanţa negativă polarizează invers dioda şi o blochează. Curentul de sarcină va avea o formă pulsatorie. La alegerea diodei din circuitul redresor trebuie să se ţină cont de curentul mediu pe care trebuie sa-l asigure şi de tensiunea inversă maximă ce apare pe diodă când ea conduce. Tensiunea inversă maximă admisă a diodei trebuie să fie mai mare decât amplitudinea tensiunii în gol din secundarul transformatorului, .

În fig.1.2a apar următoarele elemente:

- rezistenţa înfăşurării secundare, ;

- rezistenţa diodei în stare de conducţie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Electronica de Putere
    • FEP CAP1a.doc
    • FEP CAP1b.doc
    • FEP CAP1c.doc
    • FEP CAP2a.doc
    • FEP CAP2b.doc
    • FEP CAP4.doc
    • FEP CAP5.doc
    • FEP CAP6a.doc
    • FEP CAP7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
162 pagini
Imagini extrase:
160 imagini
Nr cuvinte:
29 988 cuvinte
Nr caractere:
193 651 caractere
Marime:
1.01MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Popescu Viorel
Sus!