Curs la rețele de calculatoare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Standarte de implementare a RC

Nivelele logice a retelelor de calculator

Retele de calc.-reprezinta o asociere de camera in care sint implasate statii de lucru si pe fiecare din ea este instalataun system de operare care gestioneaza cu aceasta retea.

In ultimul timp sint introduce 2 notiuni:

a-Intranet-care reprezinta o retea locala si se comporta ca o intitate separate de internet si aceasta structura este protejata de reteua globala de internet.

b-LAN – o retea care are interconexiune cu reteaua globala internet si a aparut ca o replica a retelelor telefonice.

LAN- local aria network

Orice retea in care se efectuiaza transmisiuni de date se divizeaza in standarte X25 pentru retele de comunicatie si IEE802 pentru retele LAN.

Standartul IEE802 subdinziunea.3 reprezinta standartul care are viteza de acces 10mb/sec a retelelor de calculatoare de calculatoare si o impedanta de 50 OHM. Pentru prima data in baza retelelor cu cablu axial standartul respectiv a specificat cerintele de baza pentru RC in baza cablurilor groase si subtiri, tipul conectoarelor, lungimea mazima a segmentului de retea si nr. Maxim de calculatoare intrun segment. Deasemenia prin acest standart a fost specificat structura unui frein sau unui cadru cu ajutorul caruia se efectuiaza transferului de date prin retea.

Preamblu Adresa destinatie Adresa sursa Date Postamblu

Fiecare pachet transmis in retea parcurge citeva nivele si anume:

1- niv.-fizic 2-niv.- legaturi de date 3-niv.- de retea 4- niv.- de transport 5-niv.- de sesiune; 6- niv.- de prezentare

7- niv. – de prezentare.

Transferul de date se efectuiaza prin Dategrama care reprezinta pachetele de date, schimbate la nivel de retea si care poarta informatii de adresa si le permite gruparea independenta la destinatie. Pachetele trebuie sa aiba expresia adresei universale si cind intrun nod sint mai multe procese contacte la retea Dategrama trebuie sa contina si adresa de post local de care urmeaza sa se conecteze. Ajunse in unul din nodurile retelei nu sufera schimbari dar se transfera mai departe pe adresa din preamblul Dategramei. In orice retea pentru transferul pachetelor se efectuiaza prin asa numiata rotare a pachetelor.

Rotare – procesul de selectare a unei cai sau directie dintrun set posibile si este determinata de urmatorii criterii:

-simplitatea (selectare traseului cel mai simplu) –fiabilitate –stabilitatea -optimala

Pentru a efectua o rotare se aplica algoritmii adaptive si neadaptivi prin rotare statica si rotare dinamica. Pentru rotarea statica deciziile de rotare le ia administratorul nodului corespunzator a retelei. Prin rotare dinamica poate fi schimbata decizia de transfer a pachetelor la schimbarea topologiei sau la varierea parametrilor de transfer. Rotarea dinamica- permite de a modifica periodic tabelul sau de rutare pentru a asigura calea cea mai scurta. Masurarea calei de transfer a pachetelor poate fi masurata: 1-lateral – adica fiecare cale avind calitatea de masura;2- intre 2 noduri care se numesc hopuri.Masurarea poate fi efectuata in unitati fizice si a 3-intirziere liniei. Deasemenia se mai deosebesc urmatoarele tipuri de rutari centralizata; a) rutare – care se bazeaza pe un model de retelei. b) rutare distribuita – in care se combina informatiile locale cu cele de la nodurile vecine; c)-rutare ierarhica; d) rutare prin inundare – care se caracterizeaza prin urmatorul algoritm, orice pachet ce intra este multiplicata si transfer la iesire.

La lansarea pachetului se indica un nr. Si la fiecare punct scade cu o unitate de viata de viata a pachetului. Daca pachetul trece prin mai multe noduri si sint nr. de 0 acest nr.=0 ruta se considera gresit si pachetul se distruge.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs la Retele de Calculatoare
    • 1.Standarte de implementare a RC.doc
    • 2.Modelele OSI a retelelor de calculat1.doc
    • 3.Liniile de conectare. caracteristicile liniar. si tipurile de cablu..doc
    • 4.Modul de transmitere a p.doc
    • 5.Tehnologia Token Ring.doc
    • 6.Tehnologia de retea FDDI.doc
    • protocolul IP .Functiile de baza,structura pachetului IP..doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 735 cuvinte
Nr caractere:
30 858 caractere
Marime:
46.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!