Criptografia

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Sisteme criptografice

Obiectivul principal al masurilor de protectie intrun system de calcul sau intro retea de transmisiuni, il constituie iliminarea posibilitatilor de distrugere accidentala sau voita a informatiilor precum si de consultare neautorizata al acestora. Pentru aceasta sistemele HArdwere si Soft-were trebuie gindite astfel in cit sa previna dezvaluirea in clar a continutului msg, inserarii de msg false, analiza traficului de msg si detectarea modificarii stergerii sau inlocuirii continutului mesajelor. Ca obiectiv secundar trebuie eliminate incercarile de conectare neautomata la retea. Criptarea confera protectie informatiei transmisiei pe canale ce sunt ascultate sau interceptate. La baza tehnicilor criptografice stau 2 algoritmi, al caror dezvoltare a fost strins legata de puterea de calcul al sistemelor informatice: 1. Algoritmi simetrici. 2, algoritmi asimetrici.

Componentele unui system criptografic sunt urmatoarele: 1. spatial mesajelor in text clar(necriptat) {14}

2. spatial mesajelor in text cifrat (ciptur) {c} 3. spatial cheilor de criptare (key) {k}. 4. familia transformarilor descifrarea Ek : M→C (eucripting) 5. familia transformarilor de decriptare Dk : C→M (decrypting). Algoritmii simetrici au ca particularitate utilizarea aceliasi chei atit la criptare cit si la decriptare.

Ek Dk

Criptarea este inverse celei de decriptare. VPN-virtual private netwarc.

1. algoritmul simetric are avantajul simplitatii sale, dar marele dezavantaj este ca cheia de criptare trebuie transmisa securizat intre cei doi parteneri de dealog.

2. algoritmul asimetric se bazeaza pe 2 chei: - una private, cunoscuta numai de utilizatori - una politica, memorata pe un server public.

Cele doua chei private si publica se obtin prin inregistrarea pe un server specializat denumit autoritate de certificare care in baza unor date probate cu documente (actioneaza ca si notarul public), emite cele 2 chei: private si publica. Sa consideram cazul utilizatorului. A) care are cheia publica A1, si cheia private A2, si utilizatorul B are cheia private B1, B2

(KA1) (KB1)

(KA2) EkA2 ∆KA1

Utilizatorul A cripteaza msg in clar M cu cheia private kA2 si obtine msg criptat C1. msg criptat C1 care e transmis prin canal de transmisiune la B. aceasta trebuie sa decripteze msg C1 utilizind cheia publica al lui A KA1. Conform schemei prezentate utilizatorul A nu poate fi sigur ca numai utilizatorul B poate interpreta msg, de oarece oricare utilizator care poate utilize algoritmul de criptare si cheia A1 pentru a citi msg in clar. Utilizatorul B este insa sigur ca numai A putea transmite msg, de oarece numai A cunoaste cheia private KA2.

Prin realizarea celor 2 operatii de criptare utilizatorul B este obligat sa decripteze msg C2 cu cheia privata,ceea ce pt. A inseamna ca numai B poate interpreta in msg. Aceste scheme realizeaza autentificarea si autorizarea msg-lor si non repudierea acestora.

K-numarul de cifre cit se roteste.

Criptoanaliza

Pasii ce trebuie urmati de un criptoanalist pt a decripta un mesaj folosind mesajul criptat prin algoritmul simetrici sunt:

1. analiza criptogramii:

- pregatirea unui table de frecventa de aparitie a literelor.

- Cautarea de repetitie

- Determinarea tipului de algoritm folosit

- Pregatirea unui table de lucru

- Pregatirea de alfabete individuale (daca sunt folosite mai mult de cit unul)

- Cautarea de grupuri de litere care se repeat sau arata ciudat.

2. Clasificarea vocalilor si consoanelor dupa:

- frefrecventa

- spatii

- combinatii de litere

- repetitii

3. identificarea literelor

- verificarea atribuirilor facute

- umplerea valorilor bune din textul mesajelor

- identificarea noilor valori pentru a completa textul.

4. reconstituirea algoritmului.

- refacerea tabelului de criptare

- extragerea cheii folosita de algorit in criptarea textelor

- recuperarea cheii folosite pentru a construe alfabetul

Natura generala a limbei romine.

Pentru a decripta mesagele care au fost criptate folosind algoritmii simetrici este necesar sa cunoastem modul de aranjare a literelor in cuvinte relatiile intre ele pozitia de aranjare a literelor dic alfabet in cuvinte.

E a I r t n u c l s o d

9% 7 7 5 5 4 4 3 3 3 3 2

Observații:

Selectat cei principal din tema

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criptografia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 441 cuvinte
Nr caractere:
8 470 caractere
Marime:
15.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Ciobanu Mihai
Sus!