Masajul Sportiv

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Printre mijloacele de pregatire, refacere si recuperare a sportivului face parte si masajul , un procedeu cunoscut si practicat inca din antichitate.

Tehnica aplicarii masajului sportiv , ca si celelalte forme de masaj – intretinere,recuperare, refacere etc are la baza o serie de manavre ce influenteaza diferit tegumentele, sistemul muscular , sistemul articular ,sistemul nervos etc.Acest lucru determina individualizarea diferitelor proceduri in functie de obiective.

Datorita efectelor sale, masajul a devenit indispensabil in activitatea de zi cu zi a sportivului, el putandu-se aplica in scop stimulator ( inainte de antrenamente si competitii ) sau in scop de refacere ( neuropsihica sau neuromusculara )

Masajul de antrenament

Detine un rol important important in antrenament pentru ca

- favorizeaza adaptarea organismului la efort

- permite repeterea mai frecventa a probelor de mare intensitate sau durata

- protejeaza sportivul de efectelor daunatoare ale oboselii

- stimuleaza functiile organice in special circulatia si schimburile energetice din muschi

- efecte neuromusculare

Sedinta de masaj nu se incepe imediat dupa terminarea efortului ci dupa un repaus al sportivului de cateva ore dupa efort

Procedeele masajului de antrenament se aplica cu intensitate medie nepermitandu-se manevre dure – neteziri in pieptene , frictiuni profunde , framantat , cernut rulat.Muschii obositi sunt tratati cu manevre linistitoare de netezire si frictiune vibrata.

Daca se executa in conditii corecte masajul de antrenament poate fi un factor care contribuie la prevecirea supraatrenamentului.

Masajul competitional

Inaintea unui antrenament dar mai ales inaintea unei competitii ,la unii sportivi se manifesta un complex de manifestari comportamentale , neuropsihice si vegetative creand « starea de start » .Organismul dar mai ales muschii si marile functii organice sufera la inceputul probelor sportive grele un fel de inertie , de dificultate de a trece de la starea de repaus la cea de efort maximal mai ales in primele faze ale desfasurarii probelor, datorita unei lipse de adaptare a organismului la efort si a unei lipse de pregtire fizica si pshica pentru proba respectiva.

Tulburarile de adaptare se manifesta prin miscari incete ,randament scazut sau chiar prin oprirea probei intr-un « punct mort « datorita diminuarii bruste a fortelor sau a unor tulburari cardiovasculare, Sportivul nu trebuie sa insiste intrucat pe un astfel de fond se pot produce accidente grave prin incordari si intinderi musculare sau articulare, prin smulgeri si rupturi de tendoane si ligamente.

Aceasta criza de adaptare poate fi invinsa prin exercitii fizice pregatitoare efectuate in cadrul incalzirii si prin masajul de incalzire .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masajul Sportiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 210 cuvinte
Nr caractere:
7 180 caractere
Marime:
6.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!