Încalzirea la Grupele de Începători în Stilul Shotokan

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Introducere. 4
PARTEA I
Capitolul I
Caratcterizarea generala a lucrarii.Actualitatea temei.11
Definitia incalzirii.13
Clasificarea exercitiilor de incalzire pe grupele musculare , articulaţiile şi ligamentele angrenate în procesul de încălzire precum şi accidentele la care se supun practicanţii de Karate în cazul efectuarii unei încălziri insuficiente dar şi în cazul lipsei acesteia . 16
Capitolul II
Analiza literaturii stiinţifico-metodice, pe problemele producerii si prevenirii accidentelor, karateka începători.22
PARTEA a II a
Capitolul III
Experiment psiho-pedagogic longitudinal şi constatativ
cu privire la optimizarea algoritmilor de încălzire din stilul
shotokan.27
Capitolul IV
Concluzii şi recomandări.35
Dicţionar cu termeni specifici folosiţi în lucrare.36
Bibliografie.44

Extras din curs:

Introducere

Odată cu lumina adusă de ''Revoluţia din 22 Decembrie1989 şi Artele Marţiale Româneşti au revenit din obscuritate ,anterior ele practicandu-se în ilegalitate în epoca comunistă , folosind spaţii necorepunzătoare fiind mereu hărţuiţi de aceeia care nu vedeau decat latura de luptă fizică , atribuind puternice nuanţe de violenţă , probabil nefiindu-le cunoscute sau nefiind incapabili să înţeleagă adevărata valoare a acestora.

Artele Marţiale au ca scop fundamental formarea omului echilibrat din toate punctele de vedere şi avand cunoştinţe moral sănătoase ,cu stăpânire de sine, condiţie fizică excelentă , reflexe de excepţie, avand o coordonare musculară perfectă şi o dezvoltare puternică şi armonioasă .

În concluzie ca efect al practicării karate -do Shotokan un om nu poate fi considerat imoral sau violent , folosirea lor în scopuri violente fiindu-i interzisă printr-un cod etic şi moral ( cod al practicanţilor de karate -do Shotokan fiind utilizat de toţi participanţii ).

Dezvoltarea karate-do Shotokan au făcut ca metodologia de cercetare a unei infrastructuri să se bazeze pe metodologii stiinţifice cat şi a formării cadrelor de specialitate necesare predării cunoştinţelor ,priceperi- lor şi deprinderilor specifice diferitelor discipline , ramuri şi stiluri .

Dintre artele marţiale un loc de frunte îl ocupă ''Karate-do Shotokan '' traducerea sa în limba romană însemnand ''calea luptei cu mainile goale''.

Practicarea acestei ramuri în Romania a devenit foarte cunoscută, de aici nevoia de specialişti bine pregătiţi din punct de vedere metodic şi psiho-pedagogic care să conducă procesul de pregătire a lecţiilor de antrenament atat la îcepători cat şi la înalta performanţă , avand ca scop promovarea şi dezvoltarea karate Shotokan.

Karate Shotokan a urmat încă de la început cursul natural al istoriei pentru a deveni ,într-o epocă foarte veche o ştiinţă .

Istoria ne arată că încă din preistoria instictelor, violenţa era prezentată şi că aceasta revine ciclic printre oameni şi popoare,determinan-du-ne să nu ne facem iluzii : transformarea interioară şi suprimarea violenţei sunt încă în fiecare dintre noi.

Filozofia taoista spune :"Cerul declansează ,pamantul hraneşte si omul îndeplineşte".Simbolic vorbind,cerul reprezintă spiritul,mentalitatea pe care o punem în practică,iar pămantul este mediul care îl hrăneşte , sunt evenimentele , comportamentul ,cultura .

Pornind de la aceste consideraţii ,putem conchide că părintele karate-do-ului este faimosul preot indian BODHIDHARMA.

Timpul a transformat karate-do Shotokan într-un fenomen mondial în care fiecare cultură îşi aduce propriile calităţi , astfel s-a răpandit în întreaga lume .

1.Generalităţi privind stilul Shotokan

Istoric:

Karate-do a apărut în insula Okinawa ce se află între China şi Japonia ,situandu-se în principalul arhipelag din Ryukyu ,în jurul anului 1600 unde a fost interzis portul armelor. Locuitorii acestei insule prin ingeniozitatea şi studiul lor ,au dezvoltat forme de luptă fără arme avand un carcter secret astfel fiind imposibilă răspandirea acestor forme de luptă, care s-a transmis direct prin exerciţii şi explicaţii de la maestru la ucenic.

Insula Okinawa reprezintă sfoara pe ocean, fiind cea mai mare dintre insule ,cu o lungime de peste 100 km.

Fiul unic al unei familii de samurai SHIZOKU,FUNAKOSHI s-a năs- cut în 1868 fiind crescut de bunicii săi,aceştia iniţiind-ul în cultura chineză prin intermediul limbii şi studiului marilor clasici chinezi. Mentorul său la şcoală era fiul maestrului AZATO , ceea ce îl face foarte repede să studieze TODE-ul sub autoritatea acestuia. Primeşte iniţierea de la un prieten al maestrului AZATO,ITOSU ANKO perfecţionandu-se cu aceştia .

Maestrul AZATO se decide să-i dea educaţie complexă , prezentandu-i şi alţi maeştrii . Printre aceştia se numără mari ,precum ITOSU ,KIYUNA , NIIGAKI ,TOONO şi BUSHI MATSUMURA .

El devine un tehnician sub îndrumarea lui ITOSU ,care este şi el ,la randul său ,un mare specialist în KATA. ITOSU avea o mare putere fizică, fiind cunoscut pentru tehnicile de prindere, moştenite de la profeorul său, maestrul SOKON MATSUMURA. La 20 de ani,FUNAKOSHI devine expert şiurmează o carieră de 30 de ani în acest domeniu.

În 1901, ITOSU şi FUNAKOSI au făcut o demonstraţie de TODE în faţa unui inspector de învăţămant de la prefectura din KAGO+HIMA, drept pentru care acesta pune la punct practica TODE în programa de sport a şcolilor din Okhinawa .

În 1902, TODE-ul este făcut public iar FUNAKOSHI devine director de şcoală şi maestru de TODE al şcolii normale din SHURI şi cea a prefecturii din DAICHI.

În 1905 ,ITOSU va crea cele cinci KATA PINAN (HEIAN) pentru a permite copiilor să se poată pregăti pentru forma superioară a ceea ce va fi mai tarziu KARATE DO. El a extras cele cinci KATA din KATA KOSONKUN DAI.

În 1906 FUNAKOSHI continuă munca de popularizare a artei TODE, făcand o demonstraţie la BUDOKAN în Kyoto, şi în Okinawa,în

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incalzirea la Grupele de Incepatori in Stilul Shotokan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
10 977 cuvinte
Nr caractere:
58 531 caractere
Marime:
211.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
Deliu Dan
Sus!