Previzualizare curs:

Extras din curs:

Jocurile sportive, deci si handbalul, sunt studiate din trei puncte de vedere:

- ca discipline stiintifice, în teoria si metodica respectiva;

- ca mijloc al educatiei fizice;

- ca disciplina sportiva.

I.1. Handbalul ca disciplina stiintifica face parte din teoria si metodica educatiei fizice si sportului, având ca domeniu propriu de studiu jocul de handbal sub aspect tehnic, tactic, teoretico-metodic, fizic, psihologic precum si cel organizatoric, al selectiei sau al implicatiilor sociologice si pedagogice.

Rolul teoreticienilor domeniului poate fi sintetizat prin urmatoarele sarcini (I.K. Ghermanescu, V. Hnat, 2000):

1. Studiaza continutul jocului de handbal din perspectiva componentelor pregatirii: fizic, tehnic, tactic teoretic, psihologic.

2. Analizeaza si generalizeaza practica înaintata.

3. Studiaza istoria si evolutia jocului.

4. Face legatura cu alte jocuri si discipline sportive.

5. Face legatura cu alte discipline stiintifice (igiena, fiziologie, biochimie)

6. Studiaza metodica învatarii si pregatirii sportive în handbal (de masa si de performanta)

7. Studiaza regulile jocului si interpretarea corecta a acestora, precum raportarea acestora la tendintele de evolutie a jocului.

Cercetarea stiintifica în acest domeniu la noi în tara a avut drept rezultat elaborarea unor lucrari dintre care cele mai importante vizeaza:

- pregatirea handbalistilor de performanta

- selectia si pregatirea copiilor si juniorilor

- pregatirea tehnico-tactica pe diferite posturi de specializare

- modelarea pregatirii

- predarea handbalului ca disciplina de studiu pentru studentii de al facultatile de educatie fizica si sport.

I.2. Handbalul ca mijloc al educatiei fizice contribuie la însusirea unor deprinderi motrice de baza si specifice, a unor cunostinte speciale de tehnica si tactica sportiva.

Este un joc dinamic si solicita din partea subiectilor un efort fizic intens si un mare angajament psihic. Practicat în mod stiintific si metodic contribuie , prin efectele efortului fizic si psihic, la întarirea sanatatii, la dezvoltarea capacitatilor fizice si intelectuale, morale si volitive ale practicantilor. De aceea, ca mijloc al educatiei fizice, handbalul este prezent în lectiile de educatie fizica din scolile de toate gradele, începând de la clasa a V-a sau chiar mai de timpuriu, când se însusesc elementele tehnico-tactice de baza, prin jocuri pregatitoare si pâna la clasele mari si la învatamântul superior, în conditii competitionale.

În cadrul orelor de activitati sportive handbalul este practicat de catre elevii care doresc sa aprofundeze cunoasterea acestui joc, si sa faca parte din echipele reprezentative ale clasei, scolii. Dintre acestia cei mai buni vor fi selectionati în formatiile din esalonul bazei de masa a sporului de performanta  licee cu program sportiv, cluburi sportive scolare, cluburi si asociatii sportive de performanta.

I.2.1.Handbalul în ciclul gimnazial. Efectele handbalului asupra organismului uman au determinat introducerea lui în programele de educatie fizica si de activitati sportive la clasele de gimnaziu.

Prin caracterul sau complex si complet, angrenând întreaga musculatura a corpului în activitate precum si marile functii, handbalul este preferat altor sporturi atât de catre profesori cât si de catre elevi.

Baza materiala necesara practicarii handbalului este una simpla, fara costuri prea mari. Întrucât sunt putine scolile care dispun de sala de dimensiuni regulamentare, este necesara structurarea si planificarea continutului acestei discipline pe parcursul anilor de studiu astfel încât sa se adapteze continutul materialului de predat la posibilitatile materiale:

- pentru scolile care dispun de o sala de dimensiuni reduse si de un teren în aer liber, continutul handbalului va putea fi planificat pe tot parcursul anului scolar, abordând în perioadele favorabile lucrului în aer liber mijloace ce presupun utilizarea integrala a terenului (joc bilateral, contraatacul), iar în sezonul rece structurile de elemente tehnico-tactice, calitatile motrice , diferite jocuri si stafete cu continut specific.

- pentru scolile care dispun doar de un teren în aer liber, handbalul va fi practicat la începutul semestrului I - lunile septembrie, octombrie si prima parte din noiembrie) si ultima parte a semestrului al II-lea  a doua parte a lunii martie, aprilie, mai si iunie.

I.2.2. Handbalul în ciclul liceal. Si în acest ciclu handbalul este prevazut în programa scolara la orele de educatie fizica si la cele de activitati sportive. La acest nivel se regasesc doua categorii de practicanti ai handbalului:

- avansatii  cei care au mai practicat jocul în ciclul anterior si care urmeaza sa-si consolideze elementele învatate si sa cunoasca cerintele handbalului competitional.

- începatorii elevi care nu au practicat jocul de handbal în ciclul anterior de învatamânt si care urmeaza sa-si însuseasca principalele elemente tehnico-tactice si regulile de baza ale jocului, astfel ca dupa doi ani sa poata aborda jocul bilateral.

I.2.3. Handbalul în învatamântul superior. Si în învatamântul superior exista doua situatii distincte în ce priveste practicarea jocului de handbal:

- studentii de la învatamântul de specialitate, viitorii specialisti în domeniul culturii fizice, au prevazute în programa acestei discipline la majoritatea facultatilor din tara trei semestre de handbal cu câte doua ore de lucrari practice saptamânal, unul din aceste semestre având si doua ore de curs saptamânal.

- studentii de la alte specializari la care educatia fizica si sportul reprezinta activitati obligatorii, au în planurile de învatamânt una sau doua ore saptamânal. În cadrul activitatii la aceste ore, studentii pot opta pentru o ramura de sport, iar handbalul este una dintre cele mai solicitate si îndragite de studenti, mai ales daca au practicat acest joc în ciclurile anterioare de învatamânt. Ei pot practica handbalul ca mijloc de întretinere si îmbunatatire a capacitatii generale de efort sau ca sport de masa în cadrul competitiilor sportive studentesti. (pe grupe, ani de studiu, facultati, centre universitare sau la finalele pe tara a Campionatului National Universitar).

I.3. Handbalul ca disciplina sportiva. Acest joc sportiv este considerat unul tânar  a aparut în Europa la sfârsitul sec. al IX-lea si începutul sec. al XX-lea  si a cunoscut mai multe schimbari pe parcursul evolutiei sale în ce priveste organizarea practicarii, precum si regulamentul de joc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Handbal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.8/10 (9 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
24 786 cuvinte
Nr caractere:
119 750 caractere
Marime:
13.21MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!