Previzualizare curs:

Extras din curs:

Stiinta educatiei fizice si sportului ( notiunea superioara - stiinta) - intelesul principal = Totalitatea cunostintelor privind exercitiile fizice, corelate intr-un sistem de notiuni si prezentate intr-o teorie proprie, care stabileste principiile dupa care se prevad, se valorifica si se confirma efectele biologice si spirituale in practica vietii sociale. Observatii: Stiinta educatiei fizice si sportului prin profilul cunostintelor sale de ordin biologic si pedagogic are un caracter de sinteza. Obiectul ei de cunoastere il constituie omul in procesul sau de integrare sociala si cu ajutorul practicarii exercitiilor fizice, in scopul perfectionarii sale organice si psihice si implicit al maririi randamentului sau social.

Chiar daca in tara noastra se foloseste termenul de ,,Stiinta educatiei fizice si sportului" aproape in intreaga Europa termenul a fost inlocuit cu sintagma "Sports Science" = Stiinta Sportului - pentru a defini domeniul nostru de activitate.

Ceea ce ne-a determinat sa abordam aceasta tema a fost necesitatea incadrarii sau stabilirii locului pe care il ocupa fitnessul in contextul Stiintei Sportului. Faptul ca Stiinta Sportului a fost de-a lungul timpului in pedagogie sau medicina ca ramura a acestora, iar azi ,,se utilizeaza metode, tehnici, ipoteze si din alte stiinte cum sunt: biologia, psihologia, antropologia, sociologia" M., Epuran , ne demonstreaza ca domeniul nostru de activitate a devenit o stiinta interdisciplinara.

Valorile care inalta educatia fizica si sportul la rang de stiinta pot fi fizice, intelectuale, morale, sau spirituale. Cu cat aceste activitati contribuie la sporirea tonusului vital al individului sau al grupului, cu atat mai mult se va apropia de cultura si de conceptul de stiinta a sportului.

In conceptia lui Parsons, sistemul cultural este legat de sistemul social prin relatii de institutionalizare, iar sistemul personalitatii umane il internalizeaza in realitatea sociala (Biris I., 2000). In societatea postmoderna si in cea in care globalizarea impune anumite realitati sociale, societatea si cultura se definesc in mod corelativ, ,,oricine si orice participant la viata sociala fiind un produs cultural". (Achim Mihu,1996).

Cultura fizica sintetizeaza toate valorile menite a fructifica exercitiul fizic in scopul perfectionarii potentialului biologic, spiritual si motric al omului (Carstea, 1999). Sintagma cultura fizinlocuita cu succes cu sintagma Stiinta Sportului, datorita numeroselor cercetari de valoare intreprinse pe plan mondial in domeniul nostru de activitate.

Din perspectiva stiintei sportului, calitatea vietii omului este abordata in segmentele sanatate, invatamant, educatie si ecologie. In acest context sfera stiintei sportului cuprinde o diversitate de valori specifice domeniului, cum sunt:

- valori create in scopul organizarii superioare a practicarii exercitiilor fizice;

- valori create in dezvoltarea filogenetica a omului, care se refera mai ales la idealul de armonie corporala;

- valori de natura materiala sau create prin spectacolul sportiv;

- valori de ordin spiritual.

Creatia de valori reprezinta caracteristica esentiala a ethos-ului uman, expresia unei inepuizabile vointe de putere ca manifestare a vietii, ca afirmare a autodeterminarii si emanciparii omului (Albulescu, 1999).

In acest context se incadreaza definitia pentru ,,sport" din ,,Carta Europeana a Sportului": ,,Orice forma de activitate fizica ce are ca obiectiv exprimarea sau imbunatatirea conditiei fizice si psihice, dezvoltarea relatiilor sociale sau obtinerea de rezultate in competitii la toate nivelurile prin intermediul unei activitati organizate sau nu". Componentele fundamentale ale culturii fizice sunt: valorile sportive, activitatea fizica (exercitiul fizic), excelenta sportiva, evaluarea, infrastructura si resursele umane, filosofia sportului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fitness.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
154 pagini
Imagini extrase:
154 imagini
Nr cuvinte:
79 263 cuvinte
Nr caractere:
431 656 caractere
Marime:
355.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
fitness, stiinta
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!