Bazele Teoretice ale Jocului de Volei

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. ISTORICUL JOCULUI DE VOLEI

Din multitudinea de informatii referitoare la istoricul jocului de volei vom incerca sa facem o sinteza a celor mai importante si mai relevante date referitoare la aparitia si evolutia acestuia pe plan mondial cat si aspecte ce vizeaza jocul de volei in tara noastra.

De asemenea, in acest context vom aborda separat aspectele referitoare la jocul de volei pe nisip care a inregistrat o evolutie exploziva si s-a desprins de jocul clasic devenind un joc sportiv extrem de spectaculos si de apreciat.

1.1. Evolutia jocului de volei pe plan international

Aparitia jocului de volei este legata numele lui William Morgan, director pentru educatie fizica la Colegiul Holyoke Massachusetts. Pentru recreere, acestuia i-a venit ideea de a crea un joc sportiv care sa angreneze mai multe persoane si care sa nu necesite echipamente speciale precum rachetele de tenis, un sport in voga in aceea perioada dar care angrena un numar redus de jucatori.

Astfel se gandeste la o forma de joc in care sa includa elemente din baschet, handbal, basseball care sa se desfasoare pe o suprafata folosita deja. In acest scop foloseste terenul de tenis si ridica fileul la o inaltime de 1,98 m, inaltimea jucatorilor de baschet mai inalti care activau la acest colegiu, baschetul fiind inventat deja cu 4 ani inaintea acestui moment. Jucatorii, fara un numar precizat, ocupau cele doua terenuri delimitate de fileu si transmiteau mingea de baschet de la unu la altul si apoi peste fileu la echipa adversa.

Toata aceasta intamplare s-a derulat in 1895, considerat a fi anul in care jocul de volei a fost inventat, la inceput fiind denumit ,,MINTONETTE", denumire derivata din BADMINTON.

In acest demers, mingea de baschet s-a dovedit a fi prea grea si ridica probleme in jucarea ei. In aceste conditii Morgan, incearca sa deruleze jocul folosind o camera a unei mingi de baschet care s-a dovedit a fi insa prea usoara. Greutatea redusa a condus la schimbari in modul de transmitere al mingii aceasta incepand sa fie respinsa prin lovire. Jocul a inceput sa devina mai dinamic si placut, astfel incat s-a hotarat crearea unei mingi speciale, mai mici si mai usoare decat cea de baschet.

Datorita modului de jucare a mingii, prin respingere, se schimba denumirea jocului in VOLLEYBALL. Pornind de la termenul "VOLLEY" care inseamna a relua din zbor, noua denumire exprima mai bine ce se intampla in teren, anume a relua mingea din zbor.

Organizatiile tinerilor crestini, Y.M.C.A., au avut un rol deosebit in promovarea jocului si integrarea acestuia in scoli si colegii pe intreg cuprinsul S.U.A., in felul acesta jocul de volei devenind tot mai popular.

Cresterea popularitatii acestui joc si implicit a numarului celor care il practica implica necesitatea stabilirii unor reguli care sa clarifice modul in care se desfasoara acest joc. Astfel, in 1897 sunt puse in aplicare primele reguli de joc. Intre acestea, mentionam stabilirea dimensiunilor terenului care au ramas neschimbate pana in zilele noastre.

Primul regulament de joc apare tiparit in 1916. In 1918 numarul de jucatori este redus la 6, iar in 1922 numarul de lovituri de echipa se limiteaza la 3.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele Teoretice ale Jocului de Volei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
239 pagini
Imagini extrase:
239 imagini
Nr cuvinte:
59 051 cuvinte
Nr caractere:
308 668 caractere
Marime:
679.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
volei, mondial
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!