Accesibilitatea Practicării Luptelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Luptele fac parte din categoria sporturilor incluse în atletica grea si anume: box, haltere, judo, sambo, lupte greco-romane, lupte libere, culturism, etc.

Luptele greco-romane sunt un sport de lupta ce se bazeaza pe trântirea adversarului prin apucari de la centura în sus (trunchi, brate, cap).

Luptele libere sunt un sportul de lupta ce se bazeaza pe trântirea adversarului prin apucari de tot corpul (cap, brat, trunchi, picioare).

Luptele se caracterizeaza prin:

a) Angajament individual. Rezultatele obtinute de fiecare luptator reprezinta propria contributie. Luptatorul nu se poate sprijini în concurs decât pe propria sa pregatire.

b) Aciclitate tehnica si variabilitate tactica. Continutul tehnic al luptelor este reprezentat de un numar mare de procedee tehnice, variante si manevre ale acestora. În timpul luptei ele nu se succed într-o anumita ordine, ci în functie de situatia concreta. În functie de particularitatile adversarului luptatorul selectioneaza si foloseste anumite procedee.

c) Spectaculozitate si eficienta. În lupte, spre deosebire de alte ramuri sportive, procedeele tehnice spectaculoase sunt cotate cu mai multe puncte tehnice. Astfel, lupta spectaculoasa devine si eficienta. În acest context lupta în aparare se reduce la momente scurte.

d) Inventivitate si creativitate. În cadrul unui concurs fiecare luptator se întâlneste cu mai multi concurenti. Pentru aceasta el trebuie sa-si alcatuiasca planul tactic de ducere a luptei, din care nu lipsesc elementele surprinzatoare pentru adversar. Multitudinea procedeelor tehnice însusite asigura luptatorului largi posibilitati de a se manifesta inedit, creator în lupta. Pe masura completarii informatiilor primite de la adversar di primele contacte, luptatorul trebue sa-si reorganizeze planul tactic de ducere al luptei.

e) Universalitate tehnica si particularizare pe categorii. Dupa cum bine se stie concursul solicita deosebit de mult luptatorii sub aspect tehnico-tactic. Fiecare categorie se distinge printr-un profil tehnico-tactic propriu. Încadrarea cu succes a unui luptator într-un profil tehnico-tactic de categorie trece mai întâi prin însusirea completa a tehnicii.

f) Timp variabil de desfasurare a luptei. Chiar daca regulamentul prevede ca durata unei întâlniri sa aiba 2 x 3’+ 30” p, lupta nu epuizeaza întodeauna acest timp. Posibilitatea încheierii luptei mai devreme este mare, avându-se în vedere obtinerea tusului sau a superioritatii tehnice (10 puncte avans).

g) Accesibilitate larga. Concursul se desfasoara în limita a opt categorii de greutate. Acest lucru permite permite statuarea unor conditii egale pentru concurenti, înlaturându-se handucapul de greutate. Dezvoltarea pe parcurs a luptatorului si cresterea sa în greutate nu pericliteaza pozitiasa sportiva.

Diferenta de greutate între categoriile învecinate nu este prea mare, astfel încât efectuarea pentru concurs a categoriei inferioare prin pierdere de greutate nu pericliteaza starea de sanatate a luptatorului.

Spre deosebire de alte ramuri sportive care solicita practicanti de o anumita înaltime si greutate, în practicarea luptelor pot fi alesi indivizi heterogeni privind dezvoltare lor fizica, ei având posibilitatea de a se încadra într-o categorie potrivita greutatii corporale. Dupa cum am amintit anterior,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accesibilitatea Practicarii Luptelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
10 802 cuvinte
Nr caractere:
57 128 caractere
Marime:
46.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
Carciumaru
Sus!