Organizații internaționale în domeniul biblioteconomiei - IFLA, EBLIDA

Previzualizare curs:

Extras din curs:

IFLA Acronimul desemnează Federatia Internationala a Asociatiilor de bibliotecari si biblioteci. Desi se numeste federatie, este de fapt o asociatie. A luat nastere la 30 septembrie 1927 cand cele 15 tari participante la jubileul sarbatoririi a 50 de ani de la constituirea Asociatiei bibliotecarilor britanici, care a avut loc la Edinburg, desemneaza o rezolutie prin care ia nastere IFLA; ajungand in 1930 sa cuprinda 40 de asociatii internationale.

In ziua de azi, IFLA are membri in 130 de tari, adica 1284 de membri (180 de asociatii membre, 930 de institutii membre si 182 de persoane membre). Federatia are sediul la Haga.

Realizari deosebite in I deceniu dupa cel de-al II-lea razboi mondial: Acord asupra imprumutului international - 1954 si Conferinta Internationala asupra principiilor de catalogare - 1961.

Primul program IFLA a fost elaborat in 1963 sub titlul “Libraries in the world”. In 1962, UNESCO a incheiat acord cu IFLA pentru un sprijin permanent in probleme de biblioteconomie.

Date despre IFLA contemporana aflam din publicatiile IFLA Journal si IFLA Directory.

Structura IFLA - statutul a fost adoptat in 1929 si a fost modificat in mai multe randuri.

Obiective: IFLA este o asociatie nonguvernamentala fara scopuri lucrative care are ca obiect: promovarea intelegerii internationale, colaborarea, dialoguri, cercetarea in toate activitatile biblioteconomiei, inclusiv bibliografiile, serviciile de informare, pregatirea profesionala etc.

In acest sens, IFLA are urmatoarele atributii:

1. intreprinde, promoveaza si coordoneaza cercetari si studii profesionale;

2. culege, interpreteaza, editeaza si difuzeaza informatii privind bibliotecile, bibliogfrafia, informatia si formarea prfesional;

3. organizeaza reuniuni, congrese cu caracter general si specializat;

4. colaboreaza cu organizatii internationale in domeniul info-documentar si a arhivelor.

Federatia se compune din: membri si membri asociati. Membrii IFLA cuprind urmatoarele categorii: asociatii membre (asociatii de bibliotecari, bibliotecari, institutii bibliografice si de cercetare), institutii membre (bibliotecari si biblioteci etc) si membri de onoare (presedinti de onoare etc.)

IFLA poate acorda statut consultativ asociatiilor internationale si multinationale care sunt interesate de aspecte ale biblioteconomiei.

Drepturi si obligatii. Orice persoana care devine membra IFLA trebuie sa accpte: statut IFLA, plata cotizatiei, acord cu realizarea obiectivelor organizatiei. O asociatie este exclusa din IFLA daca actioneaza impotriva statutului si obiectivelor federatiei. Consiliul IFLA se reuneste o data la 2 ani (sesiuni ordinare), dar pentru probleme urgente pot fi si sesiuni extraordinare.

Drepturile de vot sunt acordate astfel: pe grupe, in functie de marimea cotizatiilor. O asociatie membra trebuie sa aiba minim 5 voturi repartizate intre ele pe baza nationala, deciziile fiind luate de majoritatea voturilor.

Biroul executiv este compus din: presedintele federatiei, presedintele biroului prfesional ai intre 5 si 7 persoane ale biroului prfesional propuse din consiliu. Biroul executiv gestioneaza intreaga functionare a federatiei in perioada dintre reuniunile consiliului. Creeaza grupuri de lucru, comisii si unitati profesionale pentru a-si indeplini activitatile.

Biroul profesional este compus din: un presedinte ales dintre vechii membrii ai biroului profesional, presedintele fiecarei diviziuni. Diviziuni IFLA: pe tip de biblioteci si pe tip de activitate profesionala. Biroul profesional propune biroului executiv numarul, numele si obiectivele diviziunilor. Rolul fiecarei diviziuni este de a promova si coordona lucrarile profesionale specifice fiecarui tip de biblioteca sau activitate profesionala pentru care diviziunea a fost creata.

Bigetul IFLA are ca provenienta cotizatiile grevilor, vanzarea de publicatie si subventii legate de alte resurse.

Programe fundamentale IFLA - se adreseaza bibliotecilor si utilizatorilor. Acestea sunt:

1. UBCIM Controlul Bibliografic Universal şi MARC Internaţional / Universal Bibliographic Control and International MARC

2. UAP Accesul Universal la Publicaţii / Universal Availibility of Publications

3. UDT Fluxul Universal al Datelor şi Telecomunicaţiile / Universal Dataflow and Telecomunications

4. PAC Prezervare şi conservare/Preservation and Conservation

5. CLM Comitetul privind Copyright-ul şi Alte Probleme Juridice/Committee on Copyright and Other Legal Matters

6. FAIFE Accesul Liber la Informaţii şi Libertatea de Exprimare/Free Acces to Information and Freedom of Expresion

7. ALP Progresul Biblioteconomiei/Advancement of Librarianship

UBCIM a fost creat in anul 1986 la unirea UBC ( I program al IFLA in 1974) cu IMP (International MARC Program). Sediul s-a fixat la Biblioteca germana nationala din Frankfurt. Directii de actiune:

1. coordonarea activitatilor privind dezvoltarea sistemelor si normelor asupra controlului bibliografic la nivel national si schimbul international al datelor bibliografice asupra tuturor publicatiilor aparute;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatii Internationale in Domeniul Biblioteconomiei - IFLA, EBLIDA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 646 cuvinte
Nr caractere:
10 920 caractere
Marime:
12.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
M. Regneala
Sus!