Incubatoarele de Inovare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Tema 9 Incubatoarele de inovare

9.1 Business incubarea

9.2 Consideraţii cu privire la dezvoltarea incubatoarelor de afaceri în Republica Moldova

9.3 Glosar de termeni incubator de afaceri

9.4 Model de regulament a unui incubator de inovare

9.1 Business incubarea

Business incubarea - presupune un program vast de suport pentru a facilita progresul noilor afaceri în mod special în faza de lansare a acestora.

Obiectivele magistrale pentru care incubatoarele de afaceri au fost susţinute şi dezvoltate de către majoritatea statelor din lume sunt:

- Crearea noilor locuri de muncă Ţările cu proces de business incubare extins, ţările în care iniţiativa economică dezvoltată depăşeşte 75%, îşi propun drept obiectiv primordial crearea locurilor noi de muncă.

- Reducerea eşecului micului business. Cercetările şi practica demonstrează, cu prisosinţă, că nu toate afacerile noi sunt de succes. Aproximativ 80% din afacerile iniţiate dau faliment în primii cinci ani de activitate. Orice faliment are cost înalt economic şi social. S-a constatat, că falimentul IMM-urilor poate fi redus de la 80% la 16%, dacă IMM-urile beneficiază de un program de incubare.

- Facilitarea diversificării economice prin clasterele IMM. Incubatoarele tind spre concentrarea geografică a afacerilor similare şi concentrarea eforturilor lor. Incubatoarele facilitează această activitate şi permite firmelor să creeze complementar masa critică şi să devină mai sănătoase. Această concentrare a IMM poate fi în incubatoarele specializate în IT şi biotehnologii.

- Susţinerea tinerilor care iniţiază noi afaceri în comunitate. În condiţiile când tinerii au posibilitatea de a schimba locurile de muncă şi tendinţa de a pleca în ţările mai dezvoltate este în creştere, tinerii care rămân în comunitate şi iniţiază afaceri noi trebuie să fie susţinuţi. Este demonstrat că 84% din firmele care şi-au început activitatea în comunitate tind să rămână în aceeaşi comunitate, atunci când sunt susţinuţi pentru a creşte.

- Stabilirea recompenselor adecvate succesului. S-a constatat că IMM care au beneficiat de programul de incubare plătesc salarii individuale mai mari şi creşterea lor este mai adecvată succesului decât în firmele mari. Creşterea salariului are efect multiplu în care se înscrie şi crearea noilor posturi secundare de lucru în comunitatea respectivă care, la rândul său, va contribui la iniţierea şi dezvoltarea noilor afaceri.

Obiectivele principale sunt însoţite şi obiective secundare sau terţiare cum ar fi: a face regiunea mai competitivă; a promova tehnologiile noi; a promova antreprenoriatul; a ocroti parteneriatul între NGO, conducere şi sectorul privat; a uşura procesul de privatizare care are menirea de a transforma proprietatea publică în privată; a reduce tensiunea socială; a ajuta la rezolvarea problemelor dezavantajoase ale comunităţilor sau / şi indivizilor.

Cu ritmuri considerabile business incubatoarele se deschid în zilele noastre în ţările cu economie în curs de dezvoltare. Însă cea mai mare rată de creştere a numărului de business incubatoare astăzi este caracteristică pentru China.

Modelul de bază al incubatorului. Business incubatoarele de bază pot fi divizate în 2 tipuri: incubatoare fără profit care alcătuiesc aproximativ 95% din total şi circa 5 la sută formează incubatoarele pentru profit.

Incubatoarele fără profit includ:

a. Incubatoare municipale care aparţin unei comunităţi şi activitatea cărora este orientată spre asigurarea prosperităţii întregii comunităţi. Principalul obiectiv al business incubatoarelor municipale este de a specializa firmele cerinţelor adecvate avantajului comparativ, de a diversifica produsul afacerilor conform cererii pe piaţă şi de a susţine dezvoltarea IMM pentru a le asigura succesul.

b. Incubatoare academice care ţin de o instituţie universitară şi care sunt mânuite de această instituţie. Obiectivul comun al incubatoarelor academice este de a reţine tineretul în comunitate şi de a comercializa tehnologiile elaborate şi dezvoltate de studenţi sau de facultate.

c. Incubatoare de dezvoltare comunitară care ţin de ONG locale şi activitatea cărora este orientată spre îmbunătăţirea situaţiei în comunitate. Obiectivul comun al incubatoarelor comunitare este de a privatiza uzinele şi fabricile locale.

d. Incubatoare de interes special care sunt gestionate de agenţiile internaţionale pentru ajutor. Obiectivul comun al acestora este susţinerea dezvoltării afacerilor în regiunile nedezvoltate sau a grupărilor care necesită suport.

Incubatoarele pentru profit vor include:

1. Grupe reale stabilite care încasează taxa pentru chirii şi servicii urmărind profit real.

2. Grupe partenere care nu i-au rentă, dar cer cota-parte din venit (de la 5-10%) şi / sau pe poziţii egale (20-35%) din generarea de profit.

3. Grupurile corporative care i-au rentă parţială, dar susţin IMM cu scopul de a dezvolta noile tehnologii pentru firmele complementare oferindu-le reţeaua şi lanţurile proprii create.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incubatoarele de Inovare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
7 253 cuvinte
Nr caractere:
40 321 caractere
Marime:
93.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!