Impactul Activității Comunicaționale în Firmă

Previzualizare curs:

Extras din curs:

A. Comunicarea corporativă - factor de succes al afacerii firmei

Politica de comunicare a firmei este o expresie a modernităţii, o filosofie de viaţă organizaţională deoarece, produsele firmei, oricât de bune ar fi, nu se pot vinde dela sine, pe piaţă, în mod automat. Ele trebuie promovate, făcute cunoscute clientelei, prin reliefarea caracteristicilor lor faţă de cele similare ale concurenţilor. In acest sens intervine comunicarea corporativă. Numai prin intermediul acestei comunicări corporative se dezvoltă organizaţia şi poate comunica dinamic, fluent cu mediul de afaceri. Evoluţia produselor, complexitatea şi gradul lor de sinteză economică şi artistică, impun noi modalităţi de manifestare a comunicării organizaţionale. Alături de aceste considerente, producţia just-in-time, globalismul pieţei determină atitudini comunicaţionale din partea firmei, prin care aceasta îşi evaluează permanent afacerea aflată în derulare.

Comunicarea cu spaţiul public se identifică prin imaginea corporaţiei. Notorietatea sa este strâns legată de imaginea sa şi nu numai de notorietatea mărcii produselor promovate. Un instrument eficient de stimulare a comunicării corporative cu mediul de afaceri şi spaţiul public se identifică, într-o formă comunicaţională sintetică şi plastică, prin sculptura de corporaţie.

Ce exprimă sub aspect comunicaţional sculptura de corporaţie?

Sculptura de corporaţie exprimă o formă plastică şi vizuală a acelui contact comunicaţional corporativ prin care firma doreşte să transmită clienţilor potenţiali siguranţă şi să-şi impună personalitatea corporativă în mediul de afaceri şi în cadrul spaţiului public. Prezenţa unei forme sculpturale reprezentând o idee, un semn condensat a puterii afacerii acesteia, încearcă să impresioneze publicul ţintă.

Asocierea sculpturii de corporaţie cu sigla firmei este, de cele mai multe ori, o veritabilă provocare, pe care firma o promovează pentru a-şi dezvolta comunicarea corporativă externă.. Putem spune că astel va fi creată o coordonată comunicaţională care se subordonează scopului pragmatic al organizaţiei. – succesul în afaceri al firmei.

Ce se întâmplă când firma doreşte să-şi dezvolte segmentul comunicaţional?

Ea va trebui să-şi depăşească problemele comunicării cu mediul intern şi extern. Această abordare corporativă necesită şi dezvoltarea organizaţională a firmei, în pas cu tendinţele de consum ale clienţilor. Pentru a realiza aceste considerente, firma îşi va adapta mix-ul comunicaţional cel puţin spre teri direcţii: comunicarea internă; comunicarea cu furnizorii; comunicarea externă cu clienţii fideli şi cu cei potenţiali.

Ce presupune acest feed-back dezvoltat de organizaţie?

Sistemul de comunicare al organizaţiei este chemat să ofere, pe deo parte, acele informaţii necesare stimulării clienţilor, să-şi provoace o serie de modificări favorabile în mentalitatea şi obiceiurile de consum ale acestora. Pe de altă parte, se încearcă stabilirea unui sistem de comunicare selectiv, în interiorul firmei, prin comunicarea internă cu angajaţii şi acţionarii firmei, cât şi în afară, cu proprii furnizori, cu mediile financiare şi cele ale puterii publice.

Cum putem asigura o comunicare corporativă dinamică şi profitabilă pentru organizaţie?

Prin în locuirea, la nivelul organizaţiei a structurii corporativ-comunicaţionale centralizate, cu o structură descentralizată. Astfel, comunicarea se va realiza în sistem feed-back şi stelar, ducănd la dinamizarea şi flexibilizarea comunicării. Totodată, aici va interveni şi politica de comunicare a firmei. Firma va fi interesată de propagarea amplă a informaţiilor, de înţelegerea corectă de către receptori a acestora, prin eliminarea aşa-numitor, zgomote sau perturbaţii comunicaţionale. Feed-back-ul nu va fi complet decât în măsura în care firma va recepta, concomitent, informaţiile de care are nevoie, de pe piaţă, pentru a şti cum trebuie să-şi organizeze strategia de vânzări.

Astfel putem privi firma ca un veritabil agent de comunicare – sistem deschis spre mediul de afaceri şi sursă de mesaje comunicaţionale necesare în întărirea imaginii şi prestigiului firmei pe piaţă. Rezultă de aici, necesitatea dezvoltării unui sistem de selecţie şi armonizare a informaţiilor difuzate, la nivel de organizaţie.

Care sursă de comunicare este cea mai bună? Cum alege firma sursa de comunicare optimă?

Succesul sau eşecul afacerii este condiţionat de respectarea unor cerinţe, pe care fiecare sursă de comunicare, luată în considerare de către firmă, va trebui să le îndeplinească. Unanimi, din acest punct de vedere sunt reprezentanţii Şcolii franceze de comunicare, în frunte cu Bernard Miége. Ei consideră necesare, pentru a fi luate în calcul de către firme, îndeplinirea concomitentă a cel puţin trei cerinţe din partea surselor de comunicare selectate.

• puterea sursei de comunicare, pentru a determina o relaţie de autoritate faţă de consumatorul căruia i se adresează produsul;

• gradul de atractivitate, prin care produsul firmei va ieşi, folosind sursa de comunicare, în evidenţă;

• credibilitatea sursei de comunicare, evidenţiată prin obiectivitatea mesajului transmis clientului potenţial şi raportarea acestui mesaj la sistemul de valori al categoriei de clienţi vizaţi.

Prin urmare, mix-ul comunicaţional al firmei moderne implică utilizarea, individuală sau combinată, a cel puţin patru mijloace de comunicare:

* publicitatea

* promovarea vânzărilor

* relaţiile cu publicul

* vânzarea propriu-zisă

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Activitatii Comunicationale in Firma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 503 cuvinte
Nr caractere:
13 770 caractere
Marime:
12.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Hristache Diana Andreia
Sus!