Economie europeană

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Curs nr.1

Zona de comert liber.

Caracterizata prin desfiintarea barierelor tarifare si netarifare din calea comertului

Libertate deplina in comertul cu alte state din afara zonei.

AELS (EFTA) Europeean Free Trade Area – Islanda, Norvegia, Elvetia, Lichtenstein

CEFTA (asociatia central europeana a liberului schimb) Republica Ceha, Ungaria, Romania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Bulgaria

Zona de cooperare a Marii Negre – Rusia, Romania, Ucraina si Albania

NAFTA – acordul nordamerican de liber schimb – Canada, SUA si Mexic

Uniunea vamala .

Vizeaza eliminarea barierelor din calea comertului si tarif vamal comun cu alte state : Pactul Andin (Bolivia, Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela), SELA (sistemul economic latinoamerican, tarile din regiunea Americii Latine si Caraibe).

Piata comuna.

Inlaturarea barierelor din calea comertului, a fortei de munca si fluxurilor de capital. Politica vamala comuna in relatiile cu tertii.

Exemple : MERCOSUR (piata comuna a sudului Americii Latine – Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay, Bolivia si Chile), Uniunea vamala si economica a Africii centrale (Camerun, Republica Africa Centrala, Gabon, Congo si Ciad).

Uniunea economica – prezinta toate caracteristicile pietei comune, la care se adauga armonizarea politicilor nationale ale tarilor membre.

Integrarea internationala, fenomen specific economiei mondiale.

Uniunea europeana face parte din categoria uniunilor economice din punct de vedere al integrarii economice mondiale.

Problematica Uniunii europene se imparte pe doua categorii mari de dezbateri, menite sa asigure o integrare reala in contextul globalizarii economice.

O prima categorie de dezbateri vizeaza rezolvarea problemelor in vederea asigurarii reale a celor patru libertati fundamentale : libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si fortei de munca.

A doua categorie de dezbateri se refera la modul in care Uniunea Europeana a conceput si rezolvat problemele sociale ale populatiei sale.

Pana in prezent, Uniunea Europeana a adoptat o politica economica sociala, prin care accentul se pune pe o dezvoltare echilibrata, atat in plan regional cat si in ceea ce priveste diferitele categorii sociale.

In acest sens, au fost constituite diferite fonduri de coeziune, numite si fonduri structurale, dintre care pentru politica economico-sociala o importanta deosebita o au Fondul Social European si Fondul European de Dezvoltare Regionala.

In ceea ce priveste dezvoltarea echilibrata din punct de vedere economic si social, o problema importanta este reprezentata de decalajele existente intre tarile membre, decalaje mostenite inca din perioada de aderare a fiecarui stat.

Astfel de diferente sunt destul de greu de recuperat, motiv pentru care eforturile Uniunii se concentreaza pe diminuarea decalajelor economice.

O problema suplimentara in aceste dezbateri a fost adusa de criza economica din anul 2008, care continua si in prezent, si care a rasturnat anumite echilibre care incepusera sa se contureze la nivelul unor state membre (Irlanda, Spania, Portugalia, Grecia, Italia) care au suferit scaderi economice puternice dupa criza mondiala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economie Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 855 cuvinte
Nr caractere:
43 503 caractere
Marime:
33.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!