Previzualizare curs:

Extras din curs:

Obiectul de studiu al ştiintei economice

Metode utilizate de cãtre ştiinţa economicã:

În calitate de disciplinã ştiinţificã, economia are un obiect propriu de cercetare şi o metodã adecvatã de analizare a acesteia.

Dacã în legãturã cu obiectul ştiinţei economice şi cu metodele de studiu s-au formulat de-a lungul vremii diverse opinii, adesea divergente sau contradictorii. Acest fapt se datoreazã complexitãţii fenomenelor şi proceselor economice, dificultãţii de a separa activitatea economicã de restul activitãţilor umane pentru a o studia distinct, precum si faptului cã actele şi comportamentele economice sunt proprii oamenilor şi tot ei sunt chemaţi sã le studieze şi interpreteze.

Conform studiilor din istoria ideii economice rezultã cã iniţial a fost utilizat termenul de economie politicã drept expresie a spiritului uman de gospodãrire. Acest termen de economie politicã a fost întrebuinţat pentru prima oarã în 1615 în lucrarea Treptei d'economie politique a francezului

Antoine de Montchestein de Vateville.

Denumirea de economie politicã vine de la cuvintele greceşti o i k o s care înseamnã casã sau gospodãrie; n o m o s care înseamnã lege sau regulã; p o l i s care înseamnã cetate.

Interpretarea care se dãdea la începutul economiei politice era de reguli sau de legi, de administrare a patrimoniului public sau a patrimoniului cetãţii; valabile însã şi în ceea ce priveşte patrimoniul individual sau privat.

Denumirea de economie politicã a rãmas multã vreme în topul preferinţelor, dar în timp s-au conturat opinii, conform cãrora economia şi politica sunt douã discipline diferite, şi ca atare ar trebui

studiate separat.

În zilele noastre dominante sunt douã denumiri:

-economia politicã

-economics

Dupã unele aprecieri între cele douã nu existã nici o diferenţã. Dupã alte opinii, termenul economics are un înţeles mai larg, mai cuprinzãtor dupã cum existã şi pãreri conform cãrora relaţia ditre cele douã este inversã.

Economics - ştiinţa economicã

Economy - economie.

Profesorul american Paul Semerson laureat nobel pentru economie, considerã cã cele douã au acelaşi conţinut cu precizarea cã primul termen de economie politicã este cel tradiţional, iar cel de al doilea termen este actual, modern, rezultat al unui proces care a parcurs mai multe etape.

Economia ca ştiinţã are ca obiect de studiu problema economicã fundamentalã şi anume:

-ce sã se producã

-cãt sã se producã în condiţiile unor resurse limitate şi a unor nevoi nelimitate

-cum sã se producã

-pentru cine sã se producã

Aceasta a fost, este şi va fi cheia vieţii economice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
6 054 cuvinte
Nr caractere:
33 462 caractere
Marime:
64.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!