Economia Serviciilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

MODULUL 1. CONŢINUTUL, CARACTERISTICILE ŞI TIPOLOGIA SERVICIILOR

Timp alocat studiului: 6 h

Fundamente teoretice

- Conceptele de serviciu şi sector terţiar

- Caracteristicile serviciilor

- Categorii de servicii

- Necesitatea clasificării serviciilor

- Serviciile şi progresul tehnic (componentele revoluţiei ştiinţifico – tehnice)

Obiectivele capitolului (competenţe specifice):

- Definirea serviciilor şi evidenţierea principalelor elemente care le deosebesc de produsele tangibile

- Prezentarea caracteristicilor serviciilor şi implicaţiilor acestora asupra comerţului invizibil

- Recunoaşterea activităţilor de servicii cuprinse în diferite clasificări naţionale şi internaţionale

- Cunoaşterea structurii serviciilor după diferite criterii şi probleme specifice pe care le implică diverse categorii de servicii.

1. Conceptul de serviciu

Ce sunt serviciile?

O întrebare la care practic nu există un răspuns care să acopere diversitatea (teoretic infinită) de rezultate şi/sau procese de producţie care pot, sunt sau vor fi dezvoltate şi care, sub o formă sau alta, comportă un anumit număr de caracteristici specifice vastului sector al serviciilor.

Înainte de a răspunde la întrebare, de a prezenta o parte a paletei foarte largi a definiţiilor date noţiunii de servicii, ar fi de amintit că pentru a defini o noţiune trebuie precizate cel puţin două aspecte:

genul proxim (căruia îi aparţine);

diferenţa specifică (ansamblul elementelor specifice noţiunii sau conceptului respectiv).

Dacă ne propunem să procedăm în acest fel, atunci vom sublinia în primul rând că producerea unui serviciu presupune desfăşurarea unui proces de producţie, în consecinţă serviciile aparţin categoriei economice de produse ca rezultate al unui proces de producţie (figura 1.1) în care sunt implicate resurse (umane, materiale, financiare şi informaţionale), cantitatea de produse obţinută (q) depinzând de cantitatea şi calitatea factorilor economici implicaţi (în cea mai generală exprimare – factorul muncă L şi factorul capital K).

Putem formula o primă concluzie: serviciile sunt rezultatul unui proces de producţie, deci aparţin categoriei economice de produse.

Cum diferenţiem serviciile de alte elemente care aparţin categoriei economice de produse (de exemplu, bunurile)?

Pentru aceasta ar trebui să evidenţiem tocmai diferenţele specifice. Datorită diversităţii deosebite a categoriilor şi tipurilor de servicii, lucrurile se complică foarte mult. În încercarea de a găsi o modalitate cât mai clară şi simplă de a delimita, cel puţin din punct de vedere pragmatic, serviciile din mulţimea produselor care se manifestă într un spaţiu economic, am putea proceda la extragerea din aceasta a acelor produse pe care le considerăm a nu fi servicii şi a căror definire este mult mai facilă (figura 1.2).

Astfel, „serviciile sunt acele activităţi economice care nu sunt nici producţie industrială, nici minerit, nici agricultură”.

Am putea considera că avem deja o definiţie (o definiţie negativă) a conceptului de serviciu.

Şi totuşi, chiar utilizând această manieră de abordare în teorie economică nu este un punct de vedere unanim acceptat. Alte definiţii, de asemenea negative, exclud din sectorul serviciilor şi construcţiile, iar altele mai restrictive exclud pe lângă construcţii şi alimentaţia publică, distribuţiile de apă, gaz, electricitate şi salubritate.

Din punctul nostru de vedere, în sensul definiţiilor negative vom considera că serviciile sunt acele activităţi economice care nu sunt nici producţie industrială, nici minerit, nici agricultură şi nici construcţii (cel puţin parţial).

O categorie largă de definiţii pun accent pe faptul că producţia de servicii are ca rezultat un produs care nu are existenţă de sine stătătoare. De exemplu, Asociaţia Americană de Marketing defineşte serviciile ca: activitate oferită de vânzare, care produce avantaje şi satisfacţii fără a antrena un schimb fizic sub forma unui bun. Ambiguitatea care se reproşează acestei definiţii provine din faptul că o serie de servicii nemateriale se concretizează în bunuri materiale (servicii editoriale, de IT, alimentaţie publică, developări foto, etc.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Serviciilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
77 pagini
Imagini extrase:
77 imagini
Nr cuvinte:
33 019 cuvinte
Nr caractere:
184 628 caractere
Marime:
162.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!