Economia întreprinderii

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Întreprinderea=unitate organizatorică ce reuneşte o serie de resurse materiale, financiare şi umane la care se adaugă cele informaţionale, în vederea satisfacerii nevoilor, necesităţilor, trebuinţelor clienţilor, consumatorilor, populaţiei în general având drept scop obţinerea de profit, acesta fiind de fapt obiectivul fundamental central, practic raţiunea de a fi.

Din definiţia de mai sus reiese ca pentru a exista o întreprindere trebuie să îndeplinească cumulative condiţiile: să existe o cerere nesatisfacută cu posibilitatea că acesta să se transforme în cerere potenţială; să se asigure unitatea categoriilor de resurse enumerate mai sus; calcul de eficienţă din care să rezulte profit.

Ex: SC Mamaia SA

-resurse materiale: baza tehnico-materială (active, clădiri aferente unităţilor de cazare, restauraţie şi unităţi de agrement, contracte de asociere, închiriere locaţie, de gestiune transformate în contracte de lizing imobiliar).

-resurse financiare provenite din vânzarea prin licitaţie publică a unor active deţinute prin exploatarea hotelurilor şi restaurantelor.

-resurse umane: personal operativ, de întreţinere, conducere (administrativ).

Formalităţile necesare înfiinţării unei firme

1.Alegerea formei de organizare a firmei

Înainte de a iniţia o activitate economică trebuie să alegem modalitatea sub care vrem să ne organizăm activitatea.

Un întreprinzător poate opta pentru una din următoarele forme de organizare a activităţii:

a)persoana fizică sau asociaţie familială

-persoana fizică poate fi autorizată să desfăşoare o activitate independentă conform legii, de către primarii comunelor, municipiilor sau sectoarelor pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul.

-nu are personalitate juridică.

-asociaţia familială se constituie între membrii unei familii care locuiesc în aceeaşi localitate şi funcţionează în baza aceluiaşi act normativ şi proceduri ca şi persoana fizică.

-nu are personalitate juridică.

b)SC se constituie ca persoană juridică conform legii 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare; prin asocierea între 2 persoane fizice sau juridice pentru a efectua acte de comerţ.

SC dobândeşte personalitate juridică de la data înregistrării în registrul comerţului; se poate constitui în una din formele juridice: SRL, SA, SCS, SCA, SNC.

SRL-denumirea proprietarilor=asociaţi.

Nr minim de proprietari=1(asociat unic)

Nr maxim de asociaţi=50

Obs:SRL este singura firmă în care o persoană poate deţine întregul capital social. O persoană nu poate înfiinţa decât un singur SRL, în care să fie asociat unic.

CAPITAL SOCIAL=aportul adus de către primii asociaţi sau acţionari la constituirea sau înfiinţarea firmei

-numerar

-în natură

Aportul în natură-bunuri: mobile sau imobile; cei care aduc ca aport în natură bunuri, trebuie să facă dovada că sunt proprietarii acelor bunuri; totodata bunurile respective nu sunt gajate sau ipotecate, nu constituie debit sau nu sunt amanetate. Aceste bunuri trebuiesc evaluate de către un expert evaluator.

Capitalul minim: 200RON

Capitalul maxim: nelimitat

Capitalul unui SRL se divide în părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 RON.

Răspunderea întreprinzătorului va fi numai cu aportul adus la capitalul subscris.

SA-denumirea proprietarilor: acţionari.

Nr minim de acţionari=5

Nr maxim de acţionari: nelimitat

Capitalul social minim: echivalentul în lei a sumei de 25.000 euro

Capitalul social maxim: nelimitat

SA=societate ale cărei obligaţii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar acţionarii obligaţi la plata acţiunilor lor. Acţionarii pot să-şi vândă acţiunile, fără a afecta derularea afacerilor. Creditorii societăţii nu pot ataca activele personale ale proprietarilor pentru a-şi acoperi datoriile societăţii la care sunt acţionari.

Obs: În economia de piaţă se organizează burse de valori; nu trebuie confundată valoarea unei acţiuni (cea care este prevăzută în actul constitutiv) cu valoare bursieră a acesteia (care este dată la nivelul cererii şi al ofertei la bursă).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 641 cuvinte
Nr caractere:
19 435 caractere
Marime:
29.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Epure Danut
Sus!