Economia informației

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Conceptul de societ.inf.a aparut in 1980 , in Japonia, ca urmare a progresului tehnologiei.

TRASATURI DEFINITORII :

1) INFRASTRUCTURA ( calculatoare, retele de calculatoare si comunicatii, statii inteligente, sisteme de inteligenta artificiala pe care sunt implementate sisteme expert, etc.

2) ECONOMIA SOCIETATII INFORMATIONALE ( este de tip tehnologic intensiv in care ramurile ec. care utilizeaza tehnologii sunt preponderente

3) PONDEREA DOMINANTA a activitatii bazate pe munca intelectuala ;

4) IMPORTANTA CRITICA a resursei umane inalt calificate ;

5) CREAREA DE NOI LOCURI DE MUNCA in care forta de munca este inalt calificata ;

6) CONECTIVITATE PUBLICA la nivel national si mondial.

Economia societatii informational este o economie bazata pe dezvoltarea domeniilor care utilizeaza tehnologie inalta ca : electronica, automatica, industria calculatoarelor, a telecomunicatiilor, robotica, informatica.

Activitatile societatii informatice sunt activitati care folosesc si se dezvolta doar prin structura informatiei si acestea sunt de tipul : e-activities ( e-work, e-learning, e-business, e- commerce, e-government, e-vote, e-democracy, e-auction )

In tarile dezvoltate peste 30% din mana de lucru este ocupata de e- work.

2.INFORMATIE CONCEPT. CLASIFICARE

Informatia reprezinta elementul fundamental in orice activitate umana Orice element material este purtator de informatie.

Ea poate fi definita astfel:

I) In teoria comunicatiei informationale este un mesaj , un semnal ce reflecta starea unui sistem sau a mediului in care aceasta functioneaza si care aduce receptorului ei un spor de cunoastere ;

II) In domeniul informaticii si ciberneticii , informatia este un element material cu proprietatea de a fi semn cu semnificatii pt. un sistem in actiune si care dispune de proprietati de a genera actiuni predictive ale sistemului in raport cu un sistem de cunostinte

III) In DEX , informatia reprezinta fiecare dintre elementele noi in raport cu un sistem de cunostinte din semnificatia unui simbol sau a unui grup de simboluri ca : text, mesaj, imagine, sunet, etc.

Informatia se clasifica dupa criterii :

1) DUPA NATURA FENOMENELOR PURTATOARE DE INFORMATII sunt economice, stiintifice, culturale, medicale.

2) DUPA POZITIA IN TIMP A FENOMENULUI PURTATOR DE INFORMATIE exista informatie activa , atunci cand fenomenul purtator de informatie este in deplina desfasurare ; pasiva , atunci cand fenomenul purtator de informatie s-a terminat ; informatie previzionala atunci cand fenomenul respectiv se bazeaza pe prelucrari statistice ale unor fenomene deja trecute , pasive.

3) DUPA NATURA FORMALA A INFORMATIEI sunt : date, text, documente grafice, secvente audio si video ;

4) D.P.D.V. al complexitatii exista informatie elementara , informatie complexa si informatie sintetica ; 5) DUPA SUPORTUL INFORMATIC sunt pe suporturi clasice ( hartie) si pe suporturi informatice ( magnetice ) Cea mai importanta clasificare d.p.d.v. al informaticii este dupa tipul de stocare : analogica ( exista in natura sau in fenomene create de om , e scumpa, mai greu de prelucrat, mai putin exacta prin prelucrare , nu este fiabila in timp si ocupa spatiu de stocare mare si are conditii speciale ) si digitala ( este artificiala , a aparut datorita creatiei umane, este exacta, ieftina, fiabila in timp , nu ocupa spatiu mare de stocare.)

3. INFORMATIA DIGITALA VS. INFORMATIA ANALOGICA , INF. CALITATE SI EFICIENTA.

Cea mai importanta clasificare d.p.d.v. al informaticii este dupa tipul de stocare : analogica ( exista in natura sau in fenomene create de om , e scumpa, mai greu de prelucrat, mai putin exacta prin prelucrare , nu este fiabila in timp si ocupa spatiu de stocare mare si are conditii speciale ) si digitala ( este artificiala , a aparut datorita creatiei umane, este exacta, ieftina, fiabila in timp , nu ocupa spatiu mare de stocare )

Informatia reprezinta o tripla dimensiune : sociala ( exprima rolul acesteia ca purtatoare de drepturi si obligatii ale individului ), organizationala ( are rolul de a stabili si operationaliza obiectivele activitatii personalului ) , individuala ( contine aspiratiile si gradul de satisfacere a acestora la nivel de personal). Pentru a se lua o decizie corecta informatia trebuie sa fie de calitate , de aceea trebuie sa fie exacta , oportuna, utila, accesibila, relevanta. Eficienta informatiei se calculeaza ca raportul dintre valoarea de utilizare a informatiei si costul obtinerii acesteia intr-un raport optim.

4. ECONOMIA INFORM. CONCEPT

-In anul 1962 a fost enuntat conceptul de industrie ec. de Machlup ;

- in 1973 Daniel Bell defineste economia post industriala ca nivel primar pt. societ. informationala;

- in 1977 Marc Porat si Rubin a scris 9 volume despre ec. informatiei pe care o defineste ca o tehnologie digitala care face posibila producerea, copierea textelor , imaginilor, secventelor audio si video si mai apoi s-a dezvoltat internetul si WWW.

Porat include in sistemul informatic cercetarea , dezvoltarea , educatia, serviciile publice de informare, telecomunicatii, asigurarile , finantele, brokerajul ,industria calculatoarelor, retele, servicii postale, activitati guvernamentale.

CARACTERISTICI ALE EC. INF. Information economy (IE) este o economie in care sectorul informatic este dominant fata de sectoarele industriale si agricultura si se ocupa de crearea , prelucrarea , transmiterea si utilizarea informatiei

Cea mai mica unitate de informatie e bitul. Informatia include : software, baza de date, muzica, video, carti electonice precum si echipamente fizice ( calculatoare, echipamente pentru retele, audio si video, statii , studiouri radio-tv., librarii, cinematografe dar si oamenii care sunt angajati in distributia informatiei. Bunurile informatice pot fi detinute prin proprietate intelectuala cum ar fi : patentele si drepturile de copyright. Concepte asemanatoare ale conceptului de IE sunt : ICT ( include sectoarele industriale si informatice care produc, stocheaza , transmit , utilizeaza informatii ; E-BUSINESS si

E-COMMERCE , care utilizeaza internetul si fac tranzactii comerciale si plati electronice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia informatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 481 cuvinte
Nr caractere:
15 805 caractere
Marime:
107.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!